November måned er World Vegan month, i mit blogger fællesskab Bloggers by Heart markerer vi det med en lille blogserie med vegansk opskrifter. I næste uge, kan du også vinde den bog jeg har opskriften på hybensirup fra.
Jeg er ikke selv veganer, men jeg spiser ofte både vegetarisk og vegansk mad til hverdag, og man må bare sige, at hvis man vil være selvforsynenede, så er det noget nemmere, jo mere kød man skærer fra. Grøntsager kræver meget mindre plads, vand og arbejde end dyr gør.

Små gyldne vitaminbomber
Hyben er i Danmark klassificeret som en invasiv plante, så man behøver ikke engang have dårlig samvittighed, når man samler sig en stor kurv fyldt med de små gyldne vitaminbomber. Hyben har et højt indhold af vitaminer og har så længe den har været her, været anvendt i naturmedicin og helsekostprodukter. Men vigtigst af alt, så smager hyben fantastisk. Jeg elsker hyber, det eneste jeg ikke elsker ved hyben, er at rense dem. Derfor kommer der i dag en opskrift, hvor du slet ikke behøver at sidde og bøvle med at få kernerne ud.
Hybensirup
Hybensirup er super lækkert, fordi det både er sødt og syrligt. At koge sirup er dog et tålmodighedsarbejde, det tager lang tid og stor tålmodighed. Undgå fristelsen for at skrue op for komfuret eller tage den af før tid, så er arbejdet spildt. Du kan tjekke om den er blevet tyk nok ved at hælde et par dråber sirup på en ske og sætte den på køl.

Hybensirup
Ingredienser
- 1 kg Hyben
- 4 l Vand
- 320 g Ahornsirup
Sådan gør du
- Vask dine hyben grundigt i vand
- Skær stilken og toppen af de hele hyben
- Hyben og 2 liter vand hældes i en gryde og koges i 25 minutter
- Væsken sies fra igennem en si og gemmes i en skål
- De allerede kogte hyben og 2 liter frisk vand hældes i en gryde og koges i 25 minutter
- De to afkog hældes igennem en sigte foret med et klæde og hældes i en gryde
- Ahornsirup tilsættes og gryden skal nu stå ved lav til middel varme og koge ind fra ca 4 liter til ca 100-150 ml. Dette kan tage mellem 6 og 8 timer
Noter
Veganske brunch pandekager
Da jeg havde lavet min sirup færdig, havde jeg frygtelig lyst til, at teste den på pandekager. Da jeg havde hverken det ene eller det andet, som jeg skulle bruge, måtte jeg i gang med en improviseret vegansk opskrift. Pandekagerne lavede jeg med kokosmælk, og de blev overraskende gode, så den opskrift skal i heller ikke snydes for.

Veganske brunch pandekager med kokos mælk
Ingredienser
- 165 ml kokosmælk En lille dåse
- 335 ml vand
- 4 dl hvedemel
- 1 tsk bagepulver
- 2 spsk kokosolie
- 3 tsk rørsukker
- ½ tsk salt
Til stegning
- Smagsneutral olie, plantesmør, eller kokosolie
Sådan gør du
- Bland vand, kokosolie og kokosmælk sammen i en skål og pisk det ensartet
- Tilsæt de resterende ingredienser og pisk grundigt sammen.
- Bag 16-20 små pandekager i lidt fedtstof på panden
Hvis du vil have flere veganske opskrifter, kan du kigge med, hos de andre bloggere som også deltager i World Vegan Month.
https://teklaskoekken.dk laver vegansk og glutenfri pariserbøf
https://mariasilje.dk laver veganske samosaer med græskar og kål
https://lisesommerlund.dk/ laver plantebaseret morgenmad
https://linemailis.dk/ laver krydret gulerodskage
https://moniamagdalena.com/ laver fyldt ovnbagt hokaido
https://bloggersbyheart.dk/ Opsamling på ugen, men du kan allerede nu finde en vegansk Q&A i anledning af World Vegan Month.