Tomaterne flytter i drivhuset

Produkterne vist i dette indlæg er sponsoreret af Pindstrup.

For et par måneder siden skrev jeg om forspiring af tomater, det kan du læse her, nu er det tid til at flytte tomaterne i drivhuset!

Hvis du ikke har fået forspiret tomater endnu, så er det nok desværre ved at være for sent, man skal helst så inden 1. maj for at kunne nå at få et godt udbytte.

Hvis du derimod har forspiret dine tomater, eller har fået/købt nogle tomater så er det ved at være på tide at flytte dem ud i drivhuset, hvis du har sådan et.

Jeg har forspiret rigtig mange tomater i år, og jeg har tomater både i drivhus og på friland. Mine tomater har været så flotte i år, små, tætte og kompakte og ikke spor ranglede! Det var meningen at jeg ville lade mine tomater stå inde noget tid endnu, fordi vejret svinger meget og tomater helst ikke vil have under 8 grader. Men en dag i sidste uge skete der en katastrofe! Da jeg stod op og bevægede mig ud mod køkkenet for at kigge til mine tomater, var mit værste mareridt gået i opfyldelse, den hylde jeg havde installeret i vindueskarmen var faldet ned. 14 af mine flotteste tomatplanter lå i en stor bunke på gulvet, og efter deres fald havde mine katte også haft en fest med at bide i dem og rulle sig i jorden. Jeg var for oprevet til at tage et billede af massakren,  men som i kan på billedet, fra efter jeg havde samlet de sårede tomater op fra gulvet,  var det ikke kønt!

img_2689

Efter episoden havde jeg mistet alt tiltro til mine hylder, som tillæg til oplægget om hvordan man dyrker meget på lidt plads vil jeg lige sige at jeg nu anbefaler at man bruger noget wire, kæde eller noget stærkt snor som ikke er lavet af for eksempel bananblade!

Nå, men jeg havde som sagt mistet alt tiltro til mine hylder, og jeg besluttede mig derfor for at flytte alle mine tomater til drivhuset hvor de ikke kunne falde ned fra noget.

Efter det forfærdelige fald ville jeg gerne forkæle mine tomater. Pindstrup har sponsoreret to MaxiKap Kapilærkasser og plantesække til økologisk dyrkning. Dem har jeg glædet mig til at teste. En kapilærkasse er et selvvandingssystem som kan rumme ca. 50 liter vand. Det smarte ved at have sine planter i kapilærkasser er at man skal vande meget sjældnere end hvis man havde dem i potter eller i jorden. Der er mange som sværger til at plante deres tomater direkte i jorden i drivhuset, men jeg har altid brugt enten kapilærkasser eller krukker. Hvis man har en lille have og et lille drivhus så er det bare virkelig praktisk.Hvis man har en altan er det også lidt nemmere at have en kapilærkasse og lægge en plantesæk på, end det er at stå og rode med jord og store krukker. Ydermere er der ikke det store arbejde med jordforbedring som der er hvis man dyrker direkte i jorden.

img_2666

Kassen fungerer ved at man putter en pose ned i den nederste beholder, som er den der fyldes med vand. Den sikre at vandet ikke siver ud af kassen. Så sætter man låget på og fylder de tre huller med jord fra en plantesæk. Jorden transporter vandet op til plantens rødder.

img_2661

Derefter planter man sine planter ned i de tre huller. Hvis man planter agurker eller meloner anbefaler Pindstrup at man kun planter to i hver kasse. Nogle foretrækker også kun at plante to tomatplanter i hver kasse, men jeg selv planter altid tre. For som man kan se på billedet, så er mit drivhus ikke særlig stort, og eftersom jeg har omkring 50 tomatplanter i min lille kolonihave, så udnytter jeg pladsen til det yderste.

Plantesække med økologisk jord – perfekt til drivhuset

Jeg har i denne forbindelse også testet Pindstrups plantesække til økologisk dyrkning. Disse plantesække er godkendt til brug i økologiske sammenhænge og Pindstrup bliver flere gange årligt besøgt af NaturErhverv som tjekker og godkender disse produkter.

Jeg har tidligere år ofte købt nogle meget billige plantesække, og jeg var derfor lidt spændt på at se om der var den store forskel på plantesækkene.

img_2718

Jorden i plantesækkene var rigtig fin i strukturen og der var ikke nogle store stykker i, den var rigtig nem at gøre løs og jorden virkede lækker. Jeg havde i denne forbindelse også købt nogle billige plantesække som jeg også har sat planter i, for at prøve at se lidt på forskellene. I de meget billige plantesække var jorden meget kompakt og der var mange store stykker meget hårdt materiale i. Nogle af de andre år har jeg også oplevet at finde fx. stykker af plastik i de billige plantesække – og det er jo ikke så lækkert. Dette var dog ikke tilfældet i år. Her virker jorden bare mere kompakt og grov i det.

For at planterne kan danne mange, sunde rødder er det vigtigt at jorden ikke er for kompakt, jeg håber derfor at planterne der står i Pindstrup plantesække vil danne et stærkere rodsystem og herved også en stærkere plante. Dette vil der dog gå noget tid før jeg rigtig kan se, jeg vil selvfølgelig holde jer opdateret.

Ydermere indeholder plantesækken fra Pindstrup 50 liter jord, hvor de fleste billige plantesække kun rummer 40 liter. Det ekstra jord gør en forskel på hvor meget plads planterne får til deres rødder.

img_2786

Husk at gøde tomaterne i drivhuset

En ting man skal være opmærksom på når man dyrker i kapilærkasser og krukker er, at jorden ikke har meget næring i sig. I Pinstrups plantesække til økologisk brug er der tilsat økologisk gødning baseret på lupinfrø og hønsemøg, det vil ikke være nødvendigt at gøde de første par uger, men derefter bør man gøde sine planter hvis de skal have de bedste vilkår. I haven bruger jeg mest hestemøg og hønsemøg, men i drivhuset kan jeg bedst lide at bruge flydende gødning da det kan hældes direkte i vandet.

Der findes mange mærker, men i år har jeg også fået lov til at teste Pindstrups økologiske drivhusgødning. Dennes gødningsværdi hedder N-P-K; 2,3-0-5. N-P-K er en forkortelse for  plantenæringsstofferne Nitrogen, Fosfat og Kalium. Dette er stoffer som planterne bruger i høj grad når de skal vokse og udvikle frugter, derfor udpines jorden hvis der ikke tilføjes mere næring.

Nitrogen styrer blad- og skudvækst, Fosfat regulerer dannelsen af blomsteranlæg og Kalium styrer CO2-forsyningen. Gødninger med et højt indhold af Nitrogen er meget egnet til planter, der skal sætte meget bladmasse for eksempel græs, korn eller bladgrøntsager, mens de med lavt indhold er bedre egnede til blomstrende og frugtbærende planter (stauder, tomater, frugttræer). Det høje kaliumindhold giver forbedret frugtdannelse og bedre smag. Især tomater er meget glade for et højt indhold af Kalium. Det forholdsvis lave indhold af Nitrogen er godt, da for meget nitrogen vil gøre at planten vil vokse sig kæmpe stor, men ikke sætte så mange frugter.

2_5_ltr._Flyd._goedning_til_oekodyrkning_200x244.jpg

Gødningen doseres med 25 ml per 10 liter vand, altså skal der 125 ml til de 5 liter vand der kan være i MaxiKap’en. Hvor tit der skal gødes afhænger meget af typen af plante og hvilken fase planten er i  (vækst, blomstring eller frugtdannelse). Men hvis planterne er lysegrønne eller gullige er det som regel fordi de mangler gødning.

img_2864

Tomaterne klarede første uge i drivhuset

Jeg har haft 6 af mine tomater til at stå i drivhuset nu en lille uges tid, og de stortrives, de havde stået i lidt små potter indtil nu og de er virkelig vokset meget på den sidste uge. Kapilærkasserne virker upåklageligt og det ser ud til at de sagtens kan holde vand til to uger, selvom det har været meget varmt i drivhuset den sidste uge.

De kommende nætter skulle det dog blive koldere, og hvis du som jeg allerede har flyttet dine tomater i drivhus, så vil jeg anbefale at dække dem lidt til, jeg har hængt bobleplast op i mit drivhus da det hjælper med at holde lidt på varmen. Og så hjælper både plantesækken og vandet i kapilærkassen også med at holde på varmen, da det bliver varmet op i løbet af dagen og holder godt på varmen.

img_2876

img_2866

 

Follow:
Share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *