Tøm køleskabet-dag.

Jeg prøver så vidt muligt en gang om ugen at tjekke mit køleskab igennem og få lavet noget af de ting der ligger derinde og ser ud som om de er ved at blive lidt gamle. I går var dagen hvor der skulle tømmes ud og her kommer så nogle af de ting jeg lavede i går.

Denne blog kommer til at handle om Spinatbrød og Jordbær marmelade.

Jeg havde en hulens masse spinat i mit køleskab så det skulle jeg bruge en del af, til frokost lavede jeg varm mad til min kæreste og jeg, jeg havde et kalkunbryst der skulle bruges i dag, det bankede jeg ud og fyldte med spinat, hvidløg og lidt revet parmesan og så rullede jeg det sammen og bandt det med sammen med kødsnor og så kom det i ovnen med nogle kartofler. Det var rigtig lækkert.

Nå men jeg havde stadig ret meget mere spinat så jeg tænkte jeg hellere måtte bage noget brød, så havde jeg også lidt at byde på i aften når min veninde kommer forbi.

Opskriften kommer her, du skal bruge :

1 dl varmt vand

½ dl mælk

Ca. En halv pakke økologisk gær (Jeg havde en rest jeg bare tog)

3 tsk. Flyende Becel eller andet fedtstof

1 æg

1 skefuld sukker

2 skefuld groft salt

1 skefuld timian (Andre krydderier kan bruges)

1 skefuld merian (Andre krydderier kan bruges)

4-5 håndfulde hakket frisk spinat

275 g økologisk hvedemel

50 g økologisk havregryn

50 g økologisk speltmel

Vand og mælk røres sammen og gæret opløses deri, det skal stå lidt.

Hak i mens spinaten fint i en minihakker eller et andet praktisk elektronisk apparat. Vej mel og gryn af.

Slå ægget ud i gærblandingen, rør den godt ud og tilsæt derefter spinat og krydderierne.

Herefter skal melet tilsættes lidt af gangen og der skal æltes godt, jeg bruger som regel røremaskinen men det kan snildt gøres i hånden uden problemer. Den skal være god og smidig men ikke for tør.

Fin grøn dej !

Den skal så stilles til hævning et lunt sted i minimum en 45-60 minutter.

Efter dejen er hævet op og blevet stor og fin, tager jeg den ud af skålen og former et brød, jo mindre man møfler dejen jo bedre og mere luftigt bliver brødet.

Så lader jeg brødet hæve 40-60 minutter mere. Endnu længere hævetid er også godt !

Da brødet var hævet yderligere, penslede jeg det med æg og dryssede timian og salt på toppen.

De skal bages i ovnen ved 200 grader til de er færdige.

Det er et super lækkert og krydret brød, det kan laves med alle mulige forskellige krydderier alt efter hvad man skal bruge det til og hvad man godt kan lide, men generelt synes jeg aldrig man bliver skuffet når man kommer timian i sit brød. Jeg er kæmpe fan af krydderier i brød, de bliver så lækre og aromatiske! Det er rigtig godt til madbrød og til sandwich. Også rigtig godt bare rent uden pålæg eller noget på.

Marmelade.

Min kæreste er vild med mit marmelade så jeg laver meget ofte marmelade til ham, man kan lave marmelade af de fleste frugter og bær, og nogle grøntsager for den sags skyld, men i dag har jeg lavet jordbær marmelade for jeg havde nogle jordbær i køleskabet. Det gør ikke noget de er lidt bløde og stødte så lad være med at smide jordbær ud hvis de er blevet lidt gamle og kedelige, så lav marmelade ud af dem det bliver fantastisk !

Det kommer til at ligge en del opskrifter og guides til forskellige marmelader når vi kommer lidt længere hen mod frugt sæsonen, det er ikke så meget sæson for marmelade lige nu.

Jeg brugte :

300 g jordbær

100 g sukker

1 skefuld vand

1 vaniliestang

Det er en ret lille portion da det var en rest jordbær jeg havde, lav gerne en portion af 600-1000 gram jordbær.

Jeg havde 300 g jordbær, jeg skar dem ud i nogle stykker og puttede dem i en gryde, så hældte jeg ca. 100 g sukker ved en halveret vaniliestang og en skefuld vand

Så tændte jeg for blusset ved svag varme 1,5 ud af 3 på mit komfur.

Og så lod jeg det stå og simre mens jeg engang i mellem røre rundt i det.

Når det bliver varmet op trækker væsken fra bærerne ud og det begynder så med tiden at tykne sig.

Jeg er lidt i mod at bruge en masse stivelse og fortykkelse og haløj i mit marmelade så det er ikke altid man opnår den samme konsistens men det er jo i øvrigt også ligegyldigt.

Nogen mennesker skummer deres marmelade, det kan man sagtens og det er rigtig og godt at gøre, men det er ikke altid jeg gør det ved jordbærmarmelade jeg synes ikke det er nødvendigt.

Jeg personligt bryder mig ikke om klumper i mit marmelade så jeg giver det altid en tur med stavblenderen bagefter, det sikre at marmeladen altid bliver dejlig tyk, men da det meste af mit marmelade bliver eksporteret til enten min kæreste eller mine forældre som godt kan lide klumper så er det lidt svære at styre konsistensen. Det vigtigste må være smagen og ikke at fylde sit hjemmelavede marmelade med unødige kemikalier, hvis man koger jordbær marmelade alt for længe for at tykne den så kan det godt forringe smagen. Hvis ens marmelade er blevet lige tynd nok kan man også give den en tur med stavblenderen uden at knuse alle klumperne, sådan så man bare knuser nogle af dem og så får man lidt mere tykkelse.

Når jeg synes at det er tyknet nok så hælder jeg det på glas som jeg har skoldet og derefter skyldet med en alkohol så de er desinficeret .

Så lukker jeg dem og stiller dem på køl. Marmeladen kan holde sig god i køleskabet i mange måneder uden nogen form for konservering, men laver du en stor portion kan du henkoge dem og derved opnå en længere holdbarhed. Henkogning vil jeg komme nærmere ind på en dag ved lejlighed.

Jeg begyndte også at lave vingummier, men det indslag må i få om nogle dage.

Follow:
Share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *