Opskrifter med hyld

Det er tid til at plukke hyld, det er faktisk lige nu, inden for få dage er det meste hyld blomstret af, og så er det for sent. Så skynd dig ud og pluk – du kan læse opskrifterne bagefter!


Jeg forventer at du nu er kommet tilbage med en kæmpe kurv eller pose fyldt med lækre duftende hyldeblomster! Og så er du klar til at gå i gang. I dette indlæg får du intet mindre end 3 opskrifter. En på hyldeblomstsaft og to opskrifter hvorpå du kan bruge resterne fra din saft produktion. Det er smart!

Første opskrift er saften. Jeg har lavet den på rød hyld, da det giver en virkelig smuk og rød saft. Så vidt jeg ved gror den røde hyld ikke i naturen, så med mindre du har en i haven, eller kender nogen der har, så må du lave den på de almindelige hvide hyld – de smager ens.

 
Ingredienser

Hyldeblomstsaft – ca. 2 liter

2 liter vand

1 kg økologisk sukker (eller lidt mindre hvis du synes)

2 store citroner eller 3 små

50 hyldeblomstskærme

Fremgangsmåde

Hæld vandet i en gryde og sæt det til at koge. Tilsæt sukkeret og kog til sukkeret er opløst i vandet. Hvis du bruger rørsukker bliver saften mere brun. Derfor har jeg brugt økologisk hvidt sukker. Men du kan bruge hvilken som helst sukker du synes.

Så forbereder du dine blomster. Jeg klipper bare de største stilke væk, nogen mener at man skal pille alle stilkene af så der kun er de små blomster, men det har jeg ikke tålmodighed til. Så jeg klipper bare de største af dem af med en saks og lader resten sidde.


Du må ikke vaske blomsterne, du kan ryste diverse insekter af og lige kigge dem igennem, men hvis du vasker dem mister du meget af smagen fra den pollen som sidder på blomsterne.

Når sukkeret er opløst i vandet klemmer du citronerne henover gryden så saften kommer i sukkerlagen, derefter lægger du citronskiverne og hyldeblomsterne ned i gryden.

Herefter skal gryden stå i køleskabet i 3-5 dage.


Herefter skal den sies i gennem et klæde og hældes på skoldede flasker. Drikken holder et par uger på køl, men hvis du laver meget kan du fryse det i plastik flasker.

Når din saft er færdig står du tilbage med blomsterne og citronskiverne fra saft produktionen. Og dem skal du ikke smide ud, der er nemlig masser af smag og duft tilbage i det. Jeg har derfor lavet to opskrifter hvor man kan bruge sine rester.

Hyldeblomstmarmelade

 
Ingredienser

Hyldeblomstmarmelade ca. 500 ml (2 glas)

200 g rester fra saft produktionen

200g sukkker

1/5 dl hyldeblomstsaft

12 dadler

Saften fra 1/2 citron

Skallen fra 1 hel citron

Fremgangsmåde

Jeg havde ikke lige tænkt så langt fremad da jeg lavede min saft, så jeg havde bare skåret mine citroner i skiver og lagt dem i gryden. Det betød at jeg blev lige blev nød til at fiske mine citroner op skære skralden af citronerne af, da jeg skulle lave marmeladen. Blomsterne og citronerne fra saftproduktionen skal nemlig blendes. Inden du blender det skal du sikre dig at det ikke er store stykker skral fra citronerne og at der ikke er så mange store stilke fra hyldeblomsterne.

Blend resterne fra hyldeblomstsaft produktionen, sammen med 12 dadler og 1/2 dl saft.


Hæld det i en gryde sammen med 200 g sukker. Lad det koge i ca. 10-15 minutter, tilsæt saften fra en halv citron, og skralden fra en citron revet fint, og lad det koge 5 minutter mere. Hæld på skoldede glas og sæt på køl. Kan holde sig et godt stykke tid på køl.

 

Hyldeblomstsnaps med vodka

 
Ingredienser

1 flaske vodka, lys snaps eller lys rom. Jeg brugte slavevodka.

4 spiseskefulde økologisk sukker

2 håndfulde af resterne fra salften (blomster og citroner)

1 dl hyldeblomstsaft

Fremgangsmåde

Hæld det hele sammen i et glas med låg. Ryst det godt, og lad det stå i et par uger. Ryst jævnligt så sukkeret bliver opløst. Efter et par uger sier du det i gennem et klæde og hælder det på flasker.

 .

Follow:
Share:

1 Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *