Opfostring af daggamle kyllinger med kyllingemor

De første uger med Kyllinger

Mens sneen fyer udenfor vinduerne, og vinteren har sit tag i haven, så er der forår og glade dage indenfor i Bækhuset. Vi har nemlig fået kyllinger. Jeg har ikke haft kyllinger siden jeg var barn, så derfor er det første gang jeg skal opfostre sådan nogle små størrelser selv. Det var meningen vi skulle hente 6 små pjuskede dunkugler, men på mærkværdigvis kom vi hjem med 12…. Sådan kan det gå.

Men når man kigger på sådan en lille Engelsk Araucana kylling her, så er det ikke så svært at forstå hvorfor vi kom hjem med 12 i stedet for 6 er det?

 

 

Jeg har selv været i gang med at læse mig frem til hvordan man skal passe sådan nogle små væsner, men jeg synes ikke jeg fandt det hele et samlet sted, så i den næste tid, vil jeg prøve at beskrive de erfaringer jeg har gør mig, med at opfostre kyllinger. Her er en lille guide til at komme i gang og passe dine kyllinger de første uger.

Hvilken slags kyllingemor skal du vælge?

Kyllinger har brug for varme, dét sammen med mad og vand, er den absolut vigtigste faktor, for at få succes med at opfostre kyllinger. Så først skal du vælge om du skal have kyllinger ved en skrukhøne eller om du selv vil opfostre dem ved hjælp af tilskudsvarme fra en lampe eller en elektrisk kyllingemor. Jeg ville gerne have kyllinger tidligt på sæsonen, derfor valgte jeg at vores første kuld kyllinger skulle opfostres af os og ikke af en skrukhøne. Jeg fik muligheden for at teste en Kyllingemor fra Vildmedhøns.dk . Hvis man er ny med høns, kan jeg i øvrigt anbefale at besøge denne side, der er gode racebeskrivelser af mange forskellige hønseracer, og der er gode tips til alt fra indretning af hønsehus til pasning af høns og rottesikring af hønsegården.

Her ses kyllingemoren og en meget charmerende lille Brahma-kylling i forgrunden..

 

Fordelene ved en kyllingemor

En kyllingemor er en varmeplade der holder de små kyllinger varme. Kyllingerne er afhænge af varme i de første 4-8 uger af deres liv. Hvor længe de har brug for varme afhænger af hvilken race det er, hvor hurtigt deres fjer vokser ud og hvor varmt der i øvrigt er i rummet de står i.  Der skulle være flere fordele ved at bruge en kyllingemor fremfor en gammeldags varmelampe, som mine forældre brugte da jeg var barn.  Fordelene ved at bruge en kyllingemor skulle blandt andet være at kyllingerne får en mere naturlig adfærd. Hvis kyllingerne havde en skrukhøne, så ville kyllingerne søge ind under hende for at få varme, tryghed og mørke, når kyllingerne havde varmet sig og var udhvilet ville de så søge væk fra moren og ud og lede efter mad og vand. Denne adfærd bliver efterlignet med den elektriske kyllingemor. De små dunkugler lægger sig ind under pladen, tager sig en god lur, og kommer varme og glade ud og søger efter mad, skraber og pipper det bedste de har lært. Samtidig er der ikke noget lys, som ved en gammeldags varmelampe, som evt. kan forstyrre eller forvirre dem om natten. Den naturlige dagsrytme hvor der er en lys og en mørk periode bliver opretholdt.

Der er lavet flere forsøg i industrien med kunstige kyllingemødre, og der er rigtig gode resultater. Nogle undersøgelser tyder på at det kan forhindre fjerpilning, kannibalisme og frygtsomhed. Du kan læse mere om dette her og her (det sidste link er en PDF-fil som bliver hentet og åbnet når du klikker på linket).

Udover de fordele som jeg har nævnt ovenover, var en af mine største motivationsfaktorer for at bruge en kyllingemor at de er billige i drift. Når man bruger en kyllingemor varmer man kun det lille område op under pladen, hvor en almindelig varmelampe vil varme et meget større areal op. Jeg har den lille model af kyllingemoren, som er 25×25 cm og hvis man har den tændt i døgndrift i 6 uger koster det kun ca. 35 kr i strøm, en almindelig 150 watts varmelampe koster derimod ca. 345kr at holde kørende 24 timer i døgnet i 6 uger. Det er altså en betydelig besparing hvis du spørger mig. Du kan se udregningerne og sammenligne med de større kyllingemødre her.

Jeg har den mindste model, der står på kassen at der kan være 20-25 kyllinger under, jeg ville nok ikke selv have flere end 15 under den, men det kommer nok også lidt an på størrelsen af kyllingerne.

Indstilling af kyllingemoren

På Kyllingemoren er der 4 ben der kan indstilles, man regulere varmen ved at regulere benene så kyllingemoren kommer tættere på jorden hvis der skal være varmere eller længere væk hvis der skal være koldere. Små daggamlekyllinger skal have ca 34-36 grader på det varmeste sted. I starten skal kyllingemoren derfor være næsten nede på det nederste hak. Du kan lægge et termometer under og tjekke temperaturen efter. Det kan være lidt svært at vurdere om der er den rette temperatur, men den nemmeste måde at tjekke det på er, at se hvordan kyllingerne lægger sig. Hvis de skubber sig sammen helt inde på midten, så er der for koldt. Hvis de ligger helt ude i kanten, så er der for varmt. Jeg startede med at sætte de bagerste ben på den allerlaveste indstilling og de to forreste satte jeg en smule højere, på denne måde er det nemmere for de små kyllinger at finde ind under maskinen. Der er også forskellige temperature når maskinen står på denne måde, så er der en ende der er varmere end den anden. Det fungerede ret godt. Efter et par dage hævede jeg maskinen lidt mere. Temperaturen skal sænkes med ca 2 grader om ugen, jeg måler ikke med termometer, jeg kigger bare på om kyllingerne ser ud til at trives.

Jeg har fået låg med til min kyllingemor, hvilket er meget praktik, da det forhindre kyllingerne i at hoppe op på kyllingemoren. Det gør at der ikke kommer en masse afføring på oversiden af maskinen.

Indretning af kyllingeboet

I de første 4-8 uger skal kyllingerne bo et sted helt uden træk og kulde. Det kan være indenfor i huset, eller hvis man har en egnet tilbygning som en garage eller kælder uden træk. Her har vi indlogeret kyllingerne i gæsteværelset og skruet lidt op for varmen. Kyllingerne skal have en kasse eller et bur at bo i i den første tid. Det kan være, en flyttekasse, en bedroller, eller som vi har valgt et brugt gnaverbur. Hvad man lige bruger har ikke så meget betydning, bare der er varmt og tørt og trækfrit. Det kan dog være en idé at bruge noget andet end en papkasse, da den kan suge fugt til sig.

Kyllingerne skal have noget strøelse, her er der lidt delte meninger om hvad man skal bruge, man kan købe fuglesand, skåret halm, træspåner, hampstrøelse, og andre produkter. Vi startede med hampstrøelse som er ret fintdelt. Vi skiftede dog efter et par dage over til fuglesand, da én af kyllingerne havde lidt problemer med afføringen, og jeg fik at vide at det kunne hjælpe med fuglesand. Vi havde dog stadig strøelse lige under kyllingemoren, da sandet er ret koldt. I buret har vi udover kyllingemoren, en lille kyllinge-vandautomat og et låg fra en plastikbøtte til mad. Det er vigtigt at man bruger en vandbeholder der er egnet til kyllinger, så kyllingerne ikke drukner i vandet.  Det kan være en idé at hæve vandet en smule, ved at sætte det op på et eller andet, ellers fylder kyllingerne hurtigt automaten op med strøelse. Til en start kan det være en idé at bruge en tallerken eller lignenede til maden, da en madautomat kan være for advanceret til de helt små kyllinger. Efter nogle dage er det dog fint at vænne dem til en automat, så de ikke står og skider i maden.  Strøelsen og vandet skal selvfølgelig skiftes efter behov, som man kan se på billederne så kommer der hurtigt mad op i vandet, når de små pølser tumler rundt i buret. Efter et par dage vendte jeg plastiklåget som der på billedet er mad i, og satte automaten på den, og gav kyllingerne en rigtig madautomat. På den måde kommer der ikke så meget mad ud i buret og ikke så meget mad og strøelse op i vandet.

Fodring af kyllingerne

I den første uge fodre jeg kyllingerne udelukkende med undulatfoder. Dette har jeg fået anbefalet fra flere steder, da det skulle være godt for deres maver med de fedtholdige frø. Jeg knuser også nogle afskallede solsikkefrø som jeg også giver dem. Kyllingerne skal også altid have adgang til enten noget fulgesand og nogle knuste skaller eller noget groft sand eller fint grus, de har behov for at spise skaller, grus eller sand for at kunne fordøje deres mad. Sandet eller gruset hjælper med at kværne foderet i kråsen.  Efter en uge skifter jeg over til at fodre med startfoder, som kyllingerne kan få til de er 8 uger. Jeg vil stadig blade undulatfrø og solsikkefrø i startfoderet. Når de er en uge gamle begynder jeg også at give dem lidt finthakket grønt.

Og så skal kyllingerne selvfølgelig have rent vand, som man må påregne af skifte ofte, da de hurtigt får slæbt en masse strøelse og værk op i foderet.

På blot 5 dage vokser kyllingerne betydeligt, den her har travlt med at lave vinger og hale.

 

Tjek kyllinger ofte

Det er vigtigt at man tjekker sine kyllinger ofte. Glade kyllinger pipper lystigt og mere eller mindre konstant, bortset fra når de ligger indenunder den lune kyllingemor. En utilpas kylling vil pippe alarmerende, med lange, høje og insisterende pip. Nogen gange er det fordi de ikke kan finde tilbage ind under kyllingemoren og har brug for en hånd, andre gange er det måske bare fordi en af de andre kyllinger har taget et frø ud af munden på den. Hold øje med om nogen kyllinger ligger mere under varmen end andre, eller virker sløve. Tjek kyllingernes numser hver dag. Nogle kyllinger har problemer med at enden stopper til med afføring, bliver der ikke taget hånd om dette dør kyllingen hurtigt. Her har vi én kylling som tit stopper til. Derfor tjekker jeg alle kyllingerne hver morgen når jeg står op, så evt. afføring i numsen kan fjernes.  Jeg vil også gerne vænne mine kyllinger til at være i hænder fra starten. Vores store høns bliver ikke håndteret særlig meget, og der er mange af dem der ikke er til at fange hvis man skal undersøge dem for noget. Derfor vil jeg gerne gøre disse nye så fortrolige med mig at det er nemt for mig at fange dem ind hvis jeg skal tjekke dem, eller de skal have noget medicin eller noget på et tidspunkt.

Det var alt for denne gang, jeg vender tilbage med et par blogs mere om pasning af kyllinger fra daggammel kylling til voksen høne (eller hane..). Kyllingemoren vist i indlægget her er sponsoreret af Vildmedhøns.dk , alle holdninger er som altid mine egne.

 

 

Follow:
Share:

1 Comment

  1. SeiTorri
    10. marts 2018 / 11:13

    Mange takk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *