Om marmelader

Her kommer lidt inspiration til engang når frugt sæsonen for alvor går i gang. I får opskrifterne på mine tre yndlingsmarmelader.

Jeg elsker at lave marmelade, der er noget meget tilfredsstillende over at kunne lave noget så lækkert og velsmagende af så få ingredienser. Det er super simplet at lave marmelade, og man behøver ikke hverken stivelse eller konservering for at lave en skøn marmelade.

Man kan lave marmelade af alle frugter, men i dette afsnit vil jeg give opskrifterne på mine favoritter. Marmelade er fantastisk når det er helt frisk og nylavet, men det kan sagtens henkoges og gemmes til den kolde vinter hvor alle sommerens lækre frugter for længst er forsvundet. Der er intet bedre end en dejlig marmelademad der kan føre en tilbage til sommerens varme når man sidder og kigger ud på et gråt og kedeligt vinterlandskab. Den kan også bare få en til at føle at det rent faktisk er sommer selvom man sidder i øsende regnvejr midt i juni !

 

Min yndlings marmelade er æble-hyben marmelade, og det allerbedste ved denne er at den hele sensommeren kan laves stort set gratis hvis man altså er villigt til at gå i skoven eller på stranden og samle hyben, hvis man ikke selv har et æbletræ kan man som regel få en spand æbler af en sød æbletræs ejer.

Hyben kan samles sidst på sommeren og først på efteråret.

 

Hyben-Æble marmelade

Ingredienser:

300 g Hyben

300 g æbler

400 g sukker

Lidt vand

 

Fremgangsmåde:

Du skal starte med at rense hyben, dette er den eneste besværlige ting ved at lave denne marmelade. Det kan være uendelig kedeligt og irriterende at rense hyben, men det er alt besværet værd. Gør dig selv den tjeneste at lægge alle dine hyben i fryseren i en halv times tid før du skal udkerne dem. Når de er let frosne kan kernerne nemlig meget nemmere fjernes og så slipper du også for at det klør på dine hænder når du kommer i kontakt med kernerne.

Når dine hyben er renset og skyllet, skal de lige en tur i en blender og hakkes, i mens skal du skrælle og skærer dine æbler i tern eller både. Kom sukker, hyben og æbler op i en gryde med en lille bitte smule vand, bare et par teske fulde så det ikke lige brænder på til at starte med. Nu skal det bare stå og simre under svag varme i lang tid, det kan sagtens tage et par timer, men du behøver ikke at stå og glo ned i gryden hele tiden. Tjek dog til den engang i mellem og rør i den.

Når du synes den har den konsistens som du ønsker, så hælder du den på rensede og skoldede glas. Hvis du har lavet mange glas kan du henkoge det så det kan holde længere, men ellers holder de uden form for henkogning eller anden konservering i mange måneder når de står i køleskabet.

 

Jordbær marmelade

600 g jordbær

300 g sukker

2 vaniliestænger

Lidt vand

 

Fremgangsmåde:

Rens jordbærrene kom den i en gryde med sukker og et par teskefulde vand. Lad det simre til det er blevet tykt, jordbær marmelade har ikke godt af at stå flere timer, men lad det simre i 45 minutters tid og så skulle det være godt. Jordbær marmeladen kan godt blendes efter med en stavblender hvis man som jeg ikke vil have klumper i min marmelade, dette gør også marmeladen væsentlig tykkere. Marmeladen hældes på rensede og skoldede glas.

 

Mirabelle syltetøj

En anden marmelade jeg er helt vild med er marmelade af mirabeller, disse kan findes i mange danske skove i sensommeren og de smager så lækkert både friske men bestemt også som marmelade.

 

Ingredienser

600 g mirabeller

400 g sukker

lidt vand.

 

Fremgangsmåde:

Vask mirabellerne grundigt, nu kan du vælge enten at udstene dem alle, dette er rimeligt besværligt og tidskrævende, men du kan også bare vælge at smide dem i gryden med sukkeret og lidt vand og så vil stenene stige til vejrs når mirabellerne er blevet bløde og brister. Så kan alle stenene fiskes op med en ske i løbet af kogningen. Mirabeller indeholder rimelig meget vand og det kan derfor godt tage et stykke tid at koge marmeladen, lad det simre på lavt blus indtil marmeladen har den konsistens du ønsker. Marmeladen hældes på rensede og skoldede glas.

Follow:
Share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *