Derfor skal du høste dine egne frø, og hvordan du gør det

I dag skal det handle lidt om frø, det er nemlig snart ved at være tid til at forspire, og så skal der jo frø til.

Hvorfor skal du høste dine egne frø?

Der er mange gode grunde til at tage sine egne frø. For det første sparer man mange penge på det. Hvis man gerne vil købe nogle gode økologiske frø, så kan en pose med en 5-10 frø godt koste 30 kr – det løber hurtigt op i mange penge, hvis man gerne vil have mange forskellige ting i sin have eller i sine vindueskarme og altankasser.

Sådan høster du dine egne frø

Nogle planter er nemmere at tage frø fra end andre. Nogle af de letteste er sådan noget som bønner, ærter, majs, tomater, agurker og chilier. De fleste et-årige planter er nemme at tage frø af.

Ved sådan noget som bønner og ærter, lader man bare bælgende hænge og tørre ind. Hvis det er meget regnvejr sidst på sæsonen skal man plukke dem og lade dem tørre færdig indenfor, det er bedst. Når de så er tørret helt ind, så kan man enten tage frøene ud af bælgende, eller lade dem være i dem. Så er de klar til næste sæson!

Ved majs høster man kolberne allersidst på sæsonen, når de er begyndt at tørre. Så tørre man kolberne færdig indendørs og piller majsene af. Det man skal være opmærksom på ved majs er, at de krydsbestøver, så hvis man har flere forskellige majssorter i sin have, eller bor tæt på en majsmark, så er der risiko for at de krydser med hinanden og så er man ikke helt sikker på hvilken sort man får efterfølgende.

For eksempel har jeg her jordbærmajs fra sidste sæson, jeg har også haft almindelige majs sidste sæson, så jeg kan risikere at få både gule og røde majs ud af disse frø næste år, og endda også kolber med både gule og røde kerner på.

Hvad skal man være opmærksom på når man høster sine frø?

Det man skal være opmærksom på når man skal tage frø er, at man lige skal kigge på hvilke sorter man høster frø fra. Det er nemlig vigtig at de er frøkonstante. At en plante er frøkonstant betyder, at de frø man høster fra planten, alle bliver til samme sort, som den plante frøene er høstet fra.

Hvis man for eksempel har købt en tomatplante på planteskolen, og vil høste frøene, så skal man lige tjekke skiltet og se om der står F1 på. Hvis skilt eller frøpose er markeret med F1, så betyder at at det er en hybrid. Det er altså en bioteknologisk krydsning, lavet af to sorter, for at få en bestemt plante. Hvis man har sået en tomatplante med F1 frø, og man tager frø fra en sådanne tomat – så kan den nye plante blive noget helt andet (altså ikke noget andet end en tomat – men en anden slags tomat) end den man tog frø af. Det er derfor vigtigt at man kun tager frø fra sorter som ikke er mærket med F1.

Det er derfor heller ikke altid man kan tage frø fra en tomat fra supermarkedet, da meget af det frugt og grønt man køber i supermarkedet er hybrider.

Nogle F1 frøsorter er også fremstillet på en måde hvorved planten er steril og derfor ikke kan formeres med frø. Man kan altså risikerer at have taget nogle frø, der slet ikke kan spire hvis man tager frøene fra en F1 plante.

Det er bæredygtigt at høste sine egne frø

Der er også nogle mere etiske grunde til at tage sine egne frø, og til at undlade at købe F1 hybrider. Man snakker meget om F1 hybrider, og om hvorvidt det er godt eller skidt. Jeg synes personligt ikke det virker så smart, at være afhængig af et laboratorium, for at formere sine grøntsager. I lande som vores, hvor vi har mange penge, og bare kan købe nye frø hvert år, har det måske ikke den store indflydelse. Men i mindre velhavende lande, er det meget ødelæggende for deres økonomiske situation, hvis de med tiden kun kan få fat i F1 frø. Det gør at deres mulighed for at være selvforsynende med frø, bliver frataget dem. De skal ud og købe nye frø hvert år, i stedet for at kunne høste og så deres egne frø, som man altid har gjort. 

Så hvis du skal ud og købe frø til denne sæson, så kig efter frø, der ikke er mærket med F1.

Byt dine frø og få et større udvalg

Meld dig eventuelt ind i nogle frøbytte sider på facebook, eller byt med folk du kender. Ellers kan jeg varmt anbefale at finde britiske forhandlere på fx. Ebay, der er et stort udvalg af gode gamle frøkonstante sorter og du får mere for pengene!

Har du tips eller kommentarer, så skriv dem endelig i kommentarfeltet herunder!

Follow:
Share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *