Køkkenhaven

Her kommer en lille opdatering omkring køkkenhaven.

Jeg lagde en haveplan ud for noget tid siden, og jeg har ændret lidt i den.

Image

Hvis man klikker ind på http://www.growveg.com/garden-plan.aspx?p=407908 kan man se en oversigt over hvor meget plads hver plante kræver og hvornår de skal forkultiveres, sås og høstes.

Det er mit første år med så meget køkkenhaveplads så jeg har prøvet at holde det nogenlunde enkelt det første år, da jeg vil være sikker på et godt udbytte. Jeg har taget højde for at have nogle grøntsager der er fordelt over både sommer og efterår så jeg har hjemmeavlede grøntsager i så meget af året som muligt.

På den venstre side har jeg kartofler, her har jeg valgt to forskellige sorter, den ene er en tidlig sort som hedder Solist, den er resistent overfor de fleste sygdomme og giver meget tidlige kartofler. Den har en lidt lang spiringstid så de skal lægges til forspiring ret tidligt.

Den anden sort jeg har valgt er en ved navn Rosara, det er en middeltidlig sort. Kartoflerne er rosa udenpå og gule indeni. De er resistente overfor de fleste sygdomme. Rosara kartoflerne skulle være rimelig gode til at gemme.

Efter jeg havde lagt kartoflerne lagde jeg plastik over for at fremme væksten. Det har virket rigtig fint og de er allerede oppe de fleste af dem. Ikke så højt oppe som nogle af mine mere erfarne kolonihave-naboer, men de er oppe og flotte !

Ydermere har jeg jordskokker, det er lidt et forsøg. Da jeg gravede jorden igennem og at gøre den klar fandt jeg nogle jordskokker i jorden og dem satte jeg så samtidig med kartoflerne. Jeg kan se en af dem er ved at komme op, men jeg må se hvad det bliver til.

Den meget professionelle plastik overdækning:

Image

Kartoflerne:

Image

Image

Så har jeg en masse ærter, den første række satte jeg allerede sammen med kartoflerne og de  har også været under plastik. De er allerede kommet op i en 6-8 cm højde. To rækker såede jeg noget tid efter og de er nu ca 2 cm. Så skal jeg så 2 rækker mere om en uges tid.

Jeg har sået to forskellige sorter af ærter, nogle tidlige og nogle lidt senere. Grunden til jeg sår dem på forskellige tidspunkter er for at få friske ærter over en længere periode så jeg kan nå at spise dem inden de bliver dårlige. Ærter er min yndlings grøntsag, normalt bruger jeg ufattelig mange penge hele sommeren på at købe friske ærter fordi jeg aldrig har haft plads nok til at dyrke ærter nok til mit uhæmmede forbrug, men det er forhåbentlig slut i år !

De tidlige ærter

Image

Så har jeg sået gule og grønne bønner, de er gode til at fryse ned og gemme også.

Og så en række med borlottibønner, dem har jeg ikke haft før så dem er jeg spændte på. De kan både spises friske eller tørret og gemmes til vinter.

Majs har jeg forsøgt mig med mange, mange gange uden helt, men nu har jeg fundet ud af at majs skal stå i firkanter så de kan sveje i vinden og bestøve hinanden. Så derfor må jeg forsøge endnu engang og se om det ikke kan lade sig gøre at få nogle ordentlige kolber i år.

Squas har jeg valgt at købe som planter, de er nu nemme nok at forkultiverer, men jeg har haft så mange ting i år at jeg ikke har haft tid til at forkultiverer en masse planter.

På højre side har jeg en del af mine vinterplanter. Jeg har hvidløg som jeg satte i potter i februar da jeg havde købt kolonihaven. Så har jeg sat to rækker med sætteløg, de er allerede kommet op de fleste af dem.

Jeg har to rækker med vinterporre, de er gode hele efteråret og vinteren.

Jeg har en række med knoldselleri som også er gode hele efteråret og vinteren.

Jeg har spinat som er noget af det bedste jeg ved, det er super hurtigtvoksende og er allerede godt i gang. Man kan så spinat med 1 eller 2 ugers mellemrum og hele tiden have frisk godt spinat sommeren over.

Så har jeg rosenkål som jeg ikke har prøvet at dyrke før, så det er jeg lidt spændt på. Men de er jo også gode efteråret og vinteren over og kan holde lang tid.

Udover det så går det bare rigtig godt i haven. Det hele vælter op og det er så sjovt at se hvad der rent faktisk er i haven som jeg ikke kunne se da jeg købte det i vinters.

Jeg har i sidste uge plantet to fine kirsebærtræer jeg havde fundet på DBA. De er nu sprunget ud og de er bare så flotte !!

Image

Image

Vi er meget plaget af mælkebøtter i haveforeningen og i dag købte jeg sådan et mælkebøtte-dræber-jern fra Fiskars.

ImageJeg har været meget i tvivl om jeg skulle købe et, fordi jeg synes måske det var lidt spild af penge. MEN, det viste sig at være et rigtig godt køb ! Den var rigtig god til at få mælkebøtterne op med hele roden. I løbet af nogle timer havde jeg fjernet 1,5 trillebør udelukkende med mælkebøtter.

Image

Image

Næste skridt i den økologiske krigsførelse imod mælkebøtterne er nu at mine snegle spiser mælkebøtterne og laver dem til god snegle-lorte kompost 😀 !

Image

Image

Follow:
Share:

3 Comments

 1. lunaba
  12. maj 2013 / 10:53

  Jeg får helt lyst til at komme i gang med vores egen køkkenhave, når jeg ser på det her..
  Har pt. gang i lidt basilikum i forskellige potter, men vores ‘rigtige’ køkkenhave har desværre ikke været i brug i flere år, hvilket ukrudtet flittigt har misbrugt! Men kunne da være, man skulle i gang, inden det bliver for sent 😉
  Tak for inspirationen!

  • 12. maj 2013 / 10:55

   Jeg synes da helt sikkert du skal gå i krig, det er slet ikke for sent endnu 🙂 !

   • lunaba
    15. juni 2013 / 17:01

    Jeg synes bare jeg ville fortælle, at jeg fik fjernet ukrudt og har nu sået lidt under 6 meter – Tak for ‘inspirationen’, og håber det går godt med din egen 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *