Kartofler

Hej !
Det er riiiiigtig lang tid siden jeg har været aktiv på bloggen her og det er simpelthen for dårligt, der er trods alt en del følgere!
Jeg har slet ikke opdateret hele sidste sommer og efterår, primært fordi jeg skiftede kolonihave og havde travlt med diverse eksamer.
Ikke flere undskyldninger nu!
I år har jeg store planer for køkkenhaven i min nye kolonihave, og jeg glæder mig rigtig meget til at komme i gang. Så meget at jeg har kastet mig ud i et lille forsøg for at fremme ekstra tidlige kartofler!

20150218-183904.jpg

Jeg har foret en flamingokasse med halm, strøget lidt kompost og en smule gødning i for at fremme en kompostering af halmen, som så (forhåbentlig) kan skabe lidt ekstra varme . I denne kasse har jeg placeret to kartoffelkrukker hvor jeg har lagt 3 forspirede kartofler i hver. Flamingokassen står i mit drivhus. Jeg er meget spændt på om det kommer til at virke! Da jeg ikke ved om min flamingo-høkasse virker og heller aldrig har haft kartofler i potte før. Men jeg vil komme med opdatering løbende.

I år vil jeg prøve forskellige metoder til at gro kartofler på, i potte, den traditionelle måde i bed, samt i kartoffeltårn. Jeg vil komme med en vejledning samt opdateringer omkring kartoffeltårnet når jeg har lavet det.

Man kan allerede nu købe læggekartofler, det er en god idé at forspire dem hvis man gerne vil have tidlige kartofler. I år forspire jeg mine i æggebakker. Tidligere har jeg forspiret dem i de sorte bakker man tit kan få gratis på planteskoler. Man kan forespire dem både med og uden jord i bunden.
Det er bedet at få så korte og kraftige spire som muligt.

20150218-184043.jpg

I år vil jeg have 4 forskellige sorter.
Solist – en sort jeg har haft alle år, den er en af de allertidligste, og giver super fine kuglerunde knolde. De er bare super lækre. Den er resistent overfor diverse sygdomme og skimmel.

Frieslander – også en meget tidlig sort som er resistent overfor sygdom og skimmel, denne har jeg ikke prøvet før så den kan jeg ikke sige så meget om endnu.

Blå Congo – som giver flotte flotte blå-lilla kartofler. Den skulle være svær at have, da den nemt får skimmel, men man skulle kunne undgå det ved at forspire og lægge tidligt. Jeg har ikke haft dem før så jeg er spændt på at se hvordan dette går.

Rosara – denne sort har jeg haft alle år også, den er middeltidlig og giver mange flotte røde knolde, de er gule indeni. Sidste år havde jeg en plante der gav 30 knolde! De koger let ud men smager formidabelt og er så kønne.

Jeg håber i vil følge med i mine have og køkkenprojekter i år også. Svare altid gerne på spørgsmål, så kommenter endelig hvis i har spørgsmål eller andet.

20150218-184229.jpg

Follow:
Share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *