Hva’ ærter?

Det er sådan nogle små runde nogle.. (Badum tishhh)

Jeg elsker ærter, jeg elsker ærter virkelig meget. Før jeg begyndte at dyrke mine egne grøntsager kunne jeg snildt købe en bakke ærter om dagen, i hele ærtesæsonen. Efter at have dyrket mine egne ærter i et par år, kan jeg dog godt (næsten) vente til mine egne, da de er så meget bedre.

En af fordelene ved ærter (og andre bælgplanter) er at de er kvælstoffikserende. De hjælper altså til at gøde jorden. Man kan med fordel, når ærterne er færdige med at give ærter, klippe dem ned og lade dem stå i jorden til næste forår. På denne måde øges næringsværdien i jorden. Det kan også være en god idé at så ærter på forskellige steder hvert år og på den måde få højere næringsværdi i jorden mange steder i haven. Dette forudsætter selvfølgelig at man orker at sætte ærtehegn op et nyt sted hvert år, i stedet for at lave et permanent ærtehegn et sted. Jeg sværger til sidst nævnte løsning – altså at lave et permanent og robust ærtehegn, og så have dem der år efter år. Hvis jeg skal sætte hegnet op hvert år, så når jeg aldrig at få det sat op i tide !

Plantevejledning:

ærter

Kan med fordel forspires indendørs, da fugle og snegle elsker at sjæle de nye spire.

Men ærter er ikke bare ærter. Der er høje, lave, lange, korte, tykke, tynde, gule, grønne og violette!

Jeg selv personligt kan bedst lide de høje ærtesorter. De giver større udbytte og ærterne er meget mere smagfulde og lækre. Jeg køber ofte bare nogle af de helt normale frøposer i supermarkedet med høje ærtesorter. Nogle af de typer jeg har haft glæde af tidligere er sorterne Aldeman, Markana og sidst men ikke mindst, ærten med strippernavnet – Dark Skinned Perfection. Det er ganske almindelige grønne ærter.

Af lidt mere opsigtsvækkende ærter har jeg, for andet år i træk, planer om at have en flot violet ært ved navn Desiree. Denne type har smukke lilla ærteblomster og får vidunderlige violette bælge. De små ærter indeni bælgene er dog grønne som ved normale ærter. Jeg dyrker dem mest for deres udseende, da de i rå form ikke har en lige så god smag som mange andre. Dampede eller blancherede er de dog ganske gode.

img000294Udover de smukke violette ærter, planlægger jeg også igen i år at have nogle slikærter af sorten Golden Sweet. Golden Sweet bliver op til 2 meter høj og er en gammel indisk sort. De starter med smukke blå-lilla blomster og får derefter fine små knaldgule bælge. Det er som sagt slikærter så de plukkes mens de er små og tynde. Her spises hele bælgen.

Peas-Snow-Peas-Golden-Sweet-SN104-web

Jeg har forspiret mine ærter indendørs og plantet dem ud i haven her i starten af maj. Min løsning på et ærte hegn er et rionet banket op på nogle stolper i mit højbed. Op af hegnet har jeg sat den første række med ærter. Ude ved kanten har jeg Hestebønner, de kræver ingen opbinding.

20150510-014948.jpg

20150510-015015.jpg

20150510-014101.jpg

Follow:
Share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *