
For en uges tid siden, så jeg Louise Knybergs opskrift på smukke græskarformede boller. Jeg har før set græskarformede brød og boller, men jeg havde ikke rigtig regnet ud, hvordan man laver dem. Heldigvis havde Louise beskrevet fremgangsmåden, så det måtte jeg forsøge mig med herhjemme. Louises havde lavet nogle lækre madbrød med grøntsager blandet i dejen og penslet med Karl-Johan olie. Jeg følte dog straks for at lave en sød version med en form for fyld.
Græskar i det søde køkken
Jeg havde et hokaidogræskar liggende, som jeg ikke helt vidste hvad jeg skulle bruge til. Jeg kom i tanke om en lækker krydret græskarmarmelade jeg engang har lavet. Græskar er nemlig ikke kun egnet til det salte køkken, de er fyldt med sødme og har en skøn cremet konsistens, som egner sig lige så godt til det søde køkken.
Jeg havde en idé om at ville lave en slags fastelavnsbolle, som passede til efterår og vinter. Resultatet blev en luftig bolledej med masser af kardemomme, fyldt med en blød og jule-krydret græskar-æblecreme. Resultatet blev endda så godt, at jeg må dele det med jer!
Elsker du boller med fyld? Find min opskrift på boller fyldt med kartoffel og bacon her!

Sådan laver du græskarformede boller
Det er faktisk super nemt at lave disse smukke græskarformede boller! Alt du skal bruge for at opnå den skønne form er noget madsnor. Du kan bruge metoden på boller med eller uden fyld og også på store brød.
Klip noget madsnor i passende længder, jeg brugte 3 stykker snor. Gør snorene våde, så slipper de lettere bagværket efter bagning. Placer snorene som du billedet herunder.

Bind derefter enderne på hver snor sammen en efter en. Pas på du ikke strammer for meget, så vokser bollen udover snoren, og gør det svært at fjerne snoren når bollen er bagt.

Opskrift på græskarformede boller med græskarfyld
Græskarformede boller med græskarfyld
Ingredienser
Dejen
- 2,5 dl sødmælk
- 25 g gær
- 1 æg
- 50 g flormelis
- 500 g hvedemel
- 100 g blødt smør
- 1 tsk knuste kardemomme frø eller 2 tsk stødt kardemomme
- 2 tsk stødt kanel
- ½ tsk salt
Cremen
- 150 g græskar skrællet og skåret i tern
- 150 g æble skrællet og skåret i tern
- ½ dl vand
- 1 dl rørsukker
- 2 tsk stødt kanel
- 1 tsk knuste kardemomme frø eller 2 tsk stødt kardemomme
- 1 tsk frisk revet ingefær eller 1 tsk tørret ingefær
- 1 æg
Sådan gør du
Cremen
- Cremen skal være hel kold når den skal fyldes i bollerne, du kan evt. lave den dagen før, eller skal du starte med at lave cremen så den kan køle ned mens dejen hæver.
- Start med at skrælle og skære æbler og græskar i stykker. Læg dem i en gryde sammen med vandet og lad dem koge ved middel varme i 15 minutter.
- Tilsæt halvdelen af sukkeret og krydderierne og lad det koge i yderligere 10-15 minutter ved lav til middel varme til æbler og græskar er helt møre. Kogetiden variere alt efter type af æbler og græskar, kog til de kan moses uden problemer.
- Blend græskar og æbler cremet med en stavblender, vær grundig så den bliver fuldstændig glat og cremet.
- Pisk ægget og den sidste del sukker let sammen med et piskeris. Hæld derefter langsomt æggemassen ned i cremen mens du pisker grundigt. Pas på cremen ikke brænder på. Pisk i ca 5 minutter. Cremen skal være rimelig tyk, men sætter sig yderligere på køl.
- Hæld cremen over i en anden beholder og sæt den på køl til den skal bruges.
Dejen
- Lun mælken op til den er håndvarm
- Opløs gæren i mælken og tilsæt æg, kanel og kardemomme
- Sæt din røremaskine på medium hastighed og tilsæt melet lidt efter lidt
- Tilsæt saltet og lad røremaskinen ælte dejen i 5-10 minutter, mens du skærer smørret ud i tern
- Tilsæt smørret og lad dejen ælte i yderligere 5-10 minutter, indtil dejen slipper siderne på skålen og er blank og elastisk.
- Stil nu bollerne til at hæve et lunt sted, til dejen har fået dobbelt størrelse. Hævetiden variere alt efter temperatur, gærkvalitet og melkvalitet.
Samling af bollerne
- Når dejen er færdig hævet rulles den ud på et meldrysset bord, dejen rulles ud i en tykkelse på ca 1 cm. Dejen skæres i firkanter på ca 10×10 cm.
- Hvert dej stykke fyldes med cirka en spiseskefuld græskarcreme og lukkes som en fastlavnsbolle i bunden. Vær grundig med din lukning, så cremen ikke flyder ud.
- Bollerne bindes med 3 madsnore og stilles til hævning i 30 minutter
- Bollerne kan pensles med mælk, æg eller pensling kan udelades.
- Bollerne bages på 190-200 g varmluft i 10-15 minutter

Nej, hvor er de flotte. Smart trick! Det må jeg prøve 😉
Forfatter
Tusind tak, ja gør endelig det 😀