Forspiring – nu er det tid!

Indlægget er sponsoreret af Pindstrup.

Det er tid til forspiring nu, og jeg har fået lov at prøve nogle produkter fra Pindstrup i år. Jeg har besindet mig i år, og jeg har ventet helt indtil martsmåned med at begynde! Fordi det kan faktisk ikke betale sig at begynde før tiden er, man ender bare op med en masse kæmpestore ranglede planter som man ikke har plads til!


Men hvorfor overhovedet forspire?

I princippet kan man sagtens forspire i alle slags beholdere og med hvilken som helst jord det skal være, men der er altså bare nogle produkter der gør det nemmere end andre.

I dette indlæg vil jeg skrive om hvordan jeg har anvendt Minikap og så- og prikle jord fra Pindstrup.

Pinstrup er et firma vi nok alle sammen har set eller hørt om, firmaet er 110 år gammelt og har siden 1950’erne specialiseret sig i at lave voksemedier. I begyndelsen solgte de kun til professionelle gartnere, men senere har de udvidet deres sortiment til også at rumme produkter til hobbybrug.

Men er der forskel på jord?

Kan man ikke bare gå ud i haven eller på en mark og tage en håndfuld jord og putte et frø i? – Jo det kan man jo godt, men hvis man vil give sit frø de bedste forudsætninger for at spire og blive en stor og flot plante, så kan det altså betale sig at kigge efter en god jord.

Når man skal forspire planter anbefales det at man bruger det der hedder så- og priklejord, og det er også det jeg selv har brugt alle årene. Dette bruger man fordi de små frø kræver en finere type jord som er bedre til at holde på vandet – so to speak. Frøene kræver fugtighed for at spire, og da man under forspiringen ofte sår i små potter og ved høj temperatur, så er det vigtigt at jorden ikke tørre så hurtigt ud.

img_0828
Så- og prikle jord kan fås i mange forskellige mærker og prisklasser, og jeg var derfor ret spændt på at prøve den fra Pindstrup, jeg har nemlig ikke prøvet denne før. I Pinstrups så- og priklejord har de tilsat Perlite, som er et miljøvenligt vulkansk materiale som har en god evne til at absorberer og afgive fugt. Det gør også jorden mere løs og porøs. Perlite forsyner plantens rødder med ilt, da det er et luftigt materiale – dette hjælper frø til at spire hurtigere. Plantes rødder forgrener sig også bedre når jorden er luftig, dette giver det sundere rodnet.

Da jeg skulle prøve produktet var jeg umiddelbart lidt skeptisk i forhold til, hvor forskelligt jorden fra Pindstrup kunne være i forhold til den allerbilligste model jeg nogen år har brugt. Men jeg må sige at det er nemt at fornemme at jorden er i en helt anden kvalitet. Der er ingen store klumper eller stykker af alt muligt nede i posen, jorden er let, luftig og blød. Fordi den er så let og luftig – og uden klumper, så er den også utrolig nem at få ned i alle de småbitte potter man som regel bruger til forspiring.

Hvordan forspirer man?

Når man forspire sine frø er rigtig praktisk at bruge et minidrivhus af en art, fordi der er et låg på som hjælper med at holde på fugtighed og varme. Når man skal spire frø, er det som sagt vigtigt at jorden er fugtig og lun, og det er den når man bruger et minidrivhus. Det er en fordel at forspire i minidrivhuse hvor der er individuelle rum eller potter til hver plante, fordi de herved får etableret et godt og kraftigt rodsystem for sig selv. Der er herved mindre risiko for at beskadige rødderne når de skal plantes om til en større potte. Jeg har afprøvet et minidrivhus fra Pindstrup som har en ekstra funktion – nemlig selvvanding. Minikap fra Pinstrup kan rumme 60 små planter, og har et selvvandingssystem der ved hjælp af en vandingsmåtte trækker vandet fra vandbeholderen op til planterne i de 60 små rum . Man skal kun fylde beholderen ca. én gang om ugen. Dette er virkelig smart fordi, når man forspirer i små potter, så tørrer de rigtig hurtigt ud. I tilfælde hvor der er meget sol kan man derfor risikerer at skulle vande hver eneste dag. Hvis man lige er væk en weekend kan man derfor godt komme hjem og konstaterer at alle ens småplanter er afgået ved svitse-døden (Og det er ikke sjovt!).


Jeg var ret interesseret i at se om den rent faktisk virkede og om vandet blev transporteret ordentligt op ved hjælp af vandingsmåtten og jeg må konstaterer at det virker som det skal. Jorden holdes fugtig selv inden frøet er spiret og blevet til en lille plante.

Minikap passer perfekt i vindueskarmen, og hvis man som jeg gerne vil forspire rigtig mange ting, så kan man også lave sig nogle hylder i sine vindueskarme som jeg har gjort, du kan se her hvordan jeg har lavet dem.

Jeg har i min Minikap sået tomater, og efter en uge var stort set alle kommet op. Det går forrygende og de vokser derudaf, vandingssystemet virker bare super godt !

Jeg vil klart anbefale dette minidrivhus, hvor jeg ved mine andre minidrivhuse skal være meget opmærksom på at få dem vandet så holder Minikap jorden fugtig i meget lang tid. Hvis man gerne vil spare noget tid på at rende rundt og vande hele tiden, eller hvis man ofte er væk fra sit hjem i nogle dage, så er det en virkelig god investering!


Her kan du se en instruktionsvideo til Minikap.

Follow:
Share:

2 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *