Formering, beskæring og førstehjælp til tomater

Ja, jeg ved det godt – en hel del af mine seneste blogindlæg her på bloggen har handlet om tomater, og jeg fortsætter lige lidt i den bane. Jeg er nemlig ret fascineret af tomater. De kommer i alle former og farver, og ikke bare frugterne er forskellige, det er blomsterne og bladene også. De kommer med sorte, røde, grønne, stribede, aflange, runde, store, bittesmå frugter. Det er en fantastisk hårdfør og smuk plante.

Tomater er en stor del af  min kost, ikke så meget i deres rå tilstand, men i rigtig mange retter som enten flåede, hakkede eller tørrede tomater. Som tomatsovser, ketchup og som henkogte tomater. Så derfor kommer her lidt mere om de der fantastiske tomater!

Hvad betyder determinante og indetermiante?

Hvis man skal skitsere det meget simpelt op, så er der to typer af tomatplanter: de determinante og de indeterminante. Hvis man skal forklare forskellen lige så simpelt, så betyder det at den ene skal beskæres og den anden ikke skal.

img_2867

Determinante tomater

De determinante er dem som ikke skal beskæres. Disse kaldes også busktomater. Busktomater vokser sig sjældent særlig høje. De egner sig ofte godt til at dyrke i krukker, ampler eller på friland. De kræver ikke den store pleje, men man kan godt fjerne nogle af de nyeste sideskud i slutningen af sæsonen, hvis planten er meget kompakt. God luftcirkulation omkring planten sidst på sæsonen vil mindske risikoen for skimmelangreb. Ydermere vil fjerning af nogle sideskud give mere lys til tomaterne og derved hjælpe med modningen.

Indeterminante tomater

De indeterminante derimod er lidt mere plejekrævende og skal beskæres. De indeterminante tomater har en ubegrænset længdevækst på hovedstænglen. De vil løbende sætte sideskud i alle bladhjørner. Hvis man lader sideskud vokse ud, så kommer der også blomster på sideskuddene, og ligeledes vil der på sideskuddet komme nye skud i alle bladhjørner.

Hvis en indeterminant tomatplante fik lov at vokse vildt i det fri, ville den lægge sig ned på jorden og slå rødder hvor der er jordkontakt. Derefter ville den vokse vildt og voldsomt i alle retninger. Og selvom tanken om store og vilde planter er tiltalende, så er det ikke en velegnet plantevækst i drivhuset eller haven. Især ikke herhjemme i Danmark, hvor sæsonen er kortere, grundet vores kølige klima. Hvis man gerne vil have en masse gode tomater, bliver man nød til at beskære tomaten og binde den op. Derfor skal sideskud knibes af. Dette er især vigtigt i drivhus, fordi det også giver luft til planten. Hvis der ikke er tilstrækkelig luftcirkulation omkring planterne bliver det lettere fugtigt i drivhuset, og så er der risiko for at der går sygdom i planterne.

Når man fjerner sideskud fra tomaterne er det en fordel at gøre det mens skuddene er små (med mindre man vil formere tomaten, mere om det senere i dette indlæg). Når man knækker eller klipper et skud af så sårer man nemlig tomatplanten. Den healer hurtigt sig selv, men der er ingen grund til at skade den mere end højst nødvendigt.

Det kan være en fordel lade et sideskud vokse op så man har to hovedstammer, det gør tomatplanten ofte af sig selv hvis den får lov. Hvis man har to hovedstammer så får man ofte flere og lidt hurtigere tomater.

Indeterminante tomater sætter nye blomster så længe hovedstammen får lov at vokse. Derfor kan man klippe toppen af planten når man ikke synes den skal være højere, eller når man ikke ønsker at den skal sætte flere nye tomater. Når man gør dette bruger planten flere kræfter på at modne de tomater der hænger på planten fremfor at lave nye, dette kan være nyttigt sidst på sæsonen.

Sådan beskærer du dine tomatplanter

Hvis du er helt ny i tomatdyrkning og ikke ved hvad det er for nogle skud du skal fjerne, så har jeg her lavet en guide om beskæring og formering af indeterminante tomater her. Du kan formerer determinante tomater på samme måde.

tomat

Som jeg har vist i min lille guide her, så er det rigtigt nemt lave nye planter. Hvis man lader et sideskud vokse sig en 10-15 cm, så kan man stikke skuddet i et glas vand eller i en potte med jord og så vil det hurtigt danne rødder og gro videre. På denne måde kan man lave virkelig mange nye planter ud af en enkelt plante.

Find hjælp i tomatdatabasen

Hvis du er i tvivl om dine tomater er determinante eller indeterminante så kan du slå dem op på fx. denne side , det er en tomatdatabase, som er lavet ad en meget tomat-entusiastisk kvinde som hedder Tina. Der er rigtig rigtig mange tomater beskrevet derinde!

Opfølgning på tomatmassakren

I et tidligere blogindlæg fortalte jeg kort om den tomatmassakre som udspillede sig i mit køkken for en uges tid siden. Da jeg vågnede en morgen i sidste uge, og håbefuldt bevægede mig ud i køkkenet for at kigge til mine allerfineste tomatplanter, så blev jeg mødt af et forfærdeligt syn! 14 af mine flotteste tomatplanter var faldt ned fra min hjemmeinstallerede hylde i vinduet…. De lå i en stor bunke af planter og jord, og mine katte havde da også fornøjet sig med både at spise af og rulle sig i den dejlige bunke med jord og planter.

img_2689

Det er egentlig utroligt der ikke var sket mere, én enkelt tomat var knækket midt over,  og en del havde mistet nogle enkle blade. Det er utroligt hvad tomaterne kan holde til. Den plante som var knækket midt over, satte jeg i et glas vand, som vist i guiden. Det var nemlig en fin top, som allerede havde blomsterknopper på og den skulle ikke gå til spilde.

Her en uge efter har den dannet masser af flotte rødder og er lige til at stikke i jorden, hvor den vil vokse videre og blive til en stor og flot plante.

Min erfaring er at der hurtigere kommer rødder når man stikker dem i vand, men der kommer også ret hurtigt rødder når man stikker dem i jord, så det er en smagssag hvad man bedst kan lide.

Tak fordi i følger med

Jeg håber i kan drage nytte af mit indlæg. Og så vil jeg bare lige minde jer om min nye facebookside den hedder Selvforsyningibyen, her kan man følge med i når der kommer nye indlæg eller konkurrencer på bloggen. Hvis man vil have en mail hver gang der kommer et nyt oplæg, så kan man følge bloggen på mail, dette kan du gøre nederst på siden. Du kan også følge @selvforsyningibyen på Instagram, her poster jeg mange billeder fra haven og “Behind the scene”-billeder af hvad jeg arbejder på til bloggen.

 

Follow:
Share:

3 Comments

 1. Christina Nielsen
  12. juni 2019 / 17:51

  Hej Lotte.
  Når toppen af tomatplanter knækker af, vokser den anden del så videre? Altså ikke den afknækkede top, som kan sættes i vand eller jord, men den del, som er tilbage, uden top?
  Mvh Christina

  • LotteDenckert
   Forfatter
   12. september 2019 / 8:06

   Hej Christina. Beklager mit meget sene svar, som du nok ikke kan bruge til så meget lige nu.
   Planten vokser videre, men ikke nødvendigvis i højden. Så alt efter plantes størrelse, kan det betale sig/ikke betale sig at gemme planten. Hvis det er en stor plante så gør det ikke nødvendigvis så meget at den knækker over, men hvis det er en lille plante, så er det ikke sikkert den vil kunne klare sig så godt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *