Det gode brød.

I dag får i ingen opskrifter desværre, men jeg har skrevet en blog med nogle fifs til hvordan man laver et godt brød.

Håber i alle sammen vil kaste jer ud i at bage jeres eget brød !

 

Det er slet ikke så svært at bage brød, men nogle mennesker kan ikke få det til at virke, jeg tror det er mennesker som tror at de kan have kontrol over et brød. Det kan man nemlig ikke, et brød har sit eget liv, man kan prøve at pege det i den retning man vil, men hvis brødet ikke vil den vej, så går det bare en anden.

Jeg vil dog sige at der er nogle faktorer det spiller ind når man skal bage et godt brød, jeg vil liste de 3 vigtigste ting man skal tage hensyn til når man skal bage et godt brød.

 

  1. Gæren , når man skal bage brød skal det som regel hæve, det gør det ikke uden gær (eller surdej). Det er vigtigt at have godt gær, det skal være frisk og ikke for gammelt, hvis gæren er gammel vil brødet ikke hæve ordentligt. Økologisk gær er det bedste synes jeg, det holder sig frisk lidt længere og det får dejen til at hæve bedre synes jeg.

Gæren skal opløses i vand eller mælk og det er meget vigtigt at det har den rette temperatur, hvis vand eller mælk er for kold vil det tage utrolig lang tid for dejen at hæve, det kan dog lade sig gøre, men koldt vand eller mælk bør kun bruges hvis man skal lave et koldhævet brød. Hvis vandet er for varmt så ødelægger man gæren og så vil brødet heller ikke hæve ordentligt. Vandet skal altså være lunt når gæren opløses i. Derefter skal det have lov at stå lidt inden man putter de andre ingredienser i.

  1. Æltningen. Det er vigtigt at ælte dejen grundigt, nogle få brød skal ikke æltes men de fleste skal og jo bedre dejen er æltet jo bedre bliver brødet. Dejen skal være blød og smidig, strukturen i den skal være lang, den skal ikke klistre alt for meget men den skal heller ikke være tør. Især ved dej hvor der er lidt grovere mel typer i er det vigtigt at ælte godt og grundigt så du får en blød og medgørlig dej.
  2. Hævningen. Det er vigtigt at lade brødet hæve ordentligt, ellers får man et tørt og hård brød. Giv dig derfor god tid når du bager, jeg ved det er fristende bare at proppe mere gær i og så ikke lade det hæve så længe men det giver ikke et bedre brød fordi så falder dejen bare sammen og bliver stadig hård og tør. Dejen har sit eget liv, som regel er det godt at lade dejen hæve til omkring dobbeltstørrelse, gå mere efter det end hvor lang tid det tager. Hvis det er en normal dej skal den helst hæve et lunt sted, det er fordi gærbakterien trives bedst i et lunt miljø, temperaturen på hævestedet er derfor også vigtigt for at brødet bliver vellykket.

 

Det må være de tre bedste råd til at opnå succes med bagning, udover det så vær tålmodig og lad være med at give op. Det hænder engang i mellem at man gør alt det rigtige men alligevel får et knapt så godt brød. Nogen gange hæver det bare ikke ordentligt, nogen gange bliver det tørt andre gange bliver det bare ikke så godt som man havde forventet. Lad være med at lade dig slå ud, bare bliv ved med at prøve og eksperimentere så skal du nok få et godt og vellykket brød.

(Det er ikke mig der har lavet det her brød)

 

Follow:
Share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *