Den flagermusevenlige have

Jeg elsker dyr! Og jeg elsker at have dyr i min have. Både fordi dyr er sjove at kigge på, men i særdeleshed fordi det er sundt for haven at have masser af liv. Vi mennesker har en frygtelig tendens til at prøve at udrydde alt hvad vi synes kommer lidt i vejen for os. Vi spreder gift omkring os og ødelægger naturen og dyrelivet, uden at tænke på hvor meget dyrene gør for os. For mig er det helt essentielt at have masser af dyreliv og insektliv i min have, fordi de er med til at sikre mig masser af udbytte fra mine planter. Jeg byder langt de fleste dyr velkommen i min have, og deler også gerne lidt af mine planter og afgrøder med dem. Derfor vil jeg lave en serie af indlæg som handler om den dyrevenlige og insektvenlige have fyldt med liv og biodiversitet. Det første indlæg i rækken kommer til at handle om flagermus!

Flagermus i haven

Der er mange som synes at flagermus er uhyggelige, og jeg ved ikke om det er fordi de har set for mange vampyrfilm, eller hvad der lige er sket, fordi flagermus er jo i virkeligheden ikke spor uhyggelige, men tværtimod virkelig nuttede og sjove at kigge på. Jeg elsker og har altid elsket flagermus, da jeg var barn løb jeg rundt og kastede små bitte sten op i luften for at se flagermusene dykke efter dem. Ikke alene er flagermusene sjove at kigge på, de er også gode at have i sin have.

Flagermusene spiser nemlig insekter, og de tager de nataktive insekter som fuglene ikke gør. Ydermere er flagermusenes afføring faktisk rigtig god gødning, især for roser.

Så i dette indlæg vil jeg gerne skrive lidt om hvordan man gør sin have flagermusevenlig.

Den flagermus-venlige have

I Danmark lever der 17 forskellige flagermusearter, de lever alle udelukkende af insekter og spiser altså derfor ikke mennesker ;). De spiser til gengæld utrolig mange insekter, den mindste flagermuseart – Dværgflagermusen vejer kun 3-8 g (!!!), men den kan snildt spise 3000 myg på én enkelt nat.  En flagermus spiser omkring halvdelen af sin egen vægt hver nat.

De lidt større flagermus spiser også de der paniske natsværmere som altid forvilder sig ind i kolonihaven og flyver retningsløst og flakkende rundt og generer aftenfreden.

Det er altså rigtig mange insekter man kan blive fri for hvis man har flagermus i sin have.

Flagermus flytter meget rundt, alt efter hvor de er føde, så man kan ikke som sådan bestemme at man gerne vil have flagermus i sin have. Men der er mange ting man kan gøre for at øge sine chancer for at flagermusene vil blive hængende (hvis i forstår sådan en lille en).

Så hvad kan en flagermus godt lide?

Liv i haven!

Flagermus kan lide haver  med masser af liv, mange insekter, mange forskellige dyr og mange forskellige planter. Flagermus lever af nataktive insekter, og derfor kan en flagermus selvfølgelig lide en have fyldt med nataktive insekter. Natsommerfugle lever af blomsternes nektar, derfor er det en god idé at have blomster i haven som blomstre om natten, og som har stærkt duftende blomster fyldt med nektar. Fx. Natlys, Blåpude, Judaspenge, Floks, Gyldenlak og Limurt.

Ingen gift!

Det er ikke kun for flagermusens skyld man skal holde sin have giftfri, det skal man også gøre for miljøet, fuglenes og insekternes skyld, og ikke mindst sin egen. Hvis man bruger pesticider for at komme af med insekter, så er det ikke kun de trælse insekter man udrydder, det er også de gode skadedyrsbekæmpende insekter som mariehøns. Kontakt med pesticider og ukrudtsgift kan være dødeligt for flagermus. De er meget følsomme overfor sprøjtegift. Flagermus er i sig selv formidable skadedyrsbekæmpere, så hvis man har en naturlig bestand af flagermus er der intet behov for pesticider.

Naturligt miljø!

Flagermus kan godt lide haver som er naturlige, altså haver der har lidt ukrudt her og der, haver som har planter som også findes i den danske natur. Dette kan være træer og buske som f.eks. hassel, hyld, kvalkved, kaprifolie, havtorn og frugttræer. Store træer giver læ og kan rumme masser af lækre insekter, som vil tiltrække flagermus. Gamle træer med hule steder vil ofte være gode opholdssteder for flagermusene i løbet af dagen når de skal sove.

Flagermus kan også rigtig godt lide haver med damme eller søer. I den naturlige have, er der nemlig også mange flere insekter. Det kan være en god idé at lade et område i haven gro vildt, det vil tiltrække mange insekter og herved også flagermus.

Det kan også være en god idé at have en kompostbunke, det spare dig både for at køre på lossepladsen med alt dit haveaffald, og du får samtidig med tiden dejlig og næringsrigt kompost. Komposten vil tiltrække en masse af de insekter som flagermusene godt kan lide.

Et sted at sove

Flagermus er nat-aktive, og dette betyder selvfølgelig at de sover om dagen. Derfor er det vigtigt for flagermusene at de kan finde et uforstyrret sted at sove. De vil gerne bo steder der er tæt på der hvor de jager. Derfor slår de sig ofte ned i huse og haver som ligger tæt på park eller skov. Men de slår sig også tit ned i almindelige parcelhuskvarterer hvis der er nogle gode tilgroede haver der tiltrækker mange insekter.

En flagermus vil typisk slå sig ned i et hult træ, de kan også slå sig ned i husets kip eller i en gavl.

Men man kan også købe eller bygge en flagermuskasse som flagermusene kan slå sig ned i, hvis man ikke har et hult træ i haven.

Min egen flagermus-venlige have

Men hvordan har jeg selv gjort min have attraktiv for flagermus? Jeg har ladet flere afgrænsede områder, fx. bag mit hus gro vildt. Her luger jeg ikke, og jeg lader naturen gøre hvad den gør. Det skaber et enormt insektliv, som jo er rigtig godt for haven.

Jeg har lavet en kompostbunke, som også tiltrækker mange insekter.

Jeg har lavet et krydderurtebed, og jeg har et stort staudebed, med mange forskellige blomster, som tiltrækker insekter. Ydermere har jeg et fuglehus der har lys i om natten, dette tiltrækker blandt andet mange natsværmere, som flagermusene også kan lide at spise.

Og så har jeg sat en flagermuskasse op, så flagermusene har et sted at sove.

Flagermus kasse (NKVM/cl:12)

Flagemusekassen er fra Lundhede, huset er FSC-mærket, hvilket betyder at det er lavet af  træ fra bærerdygtigt skovbrug, hvilket er et kæmpe plus i min bog.

Jeg har hængt kassen på min husgavl, da det gerne skal hænges højt, gerne i 2-6 meters højde, og husgavlen er det højeste jeg har. Kassen skal ikke hænges mod syd, den skal helst hænge i skygge, og så skal der være fri passage for flagermusene så de nemt kan komme til kassen. Det kan være en god idé at hænge flere kasser op.
  
Indlægget er sponsoreret af Lundhede

Follow:
Share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *