Dækbark i haven

I dag skal det handle om hvordan du kan bruge dækmaterialer i haven for at undgå ukrudt. Jeg har brugt dækbark i min have, fordi jeg synes det giver et flot og naturligt look.

Dækmaterialer i haven

Hvis man ikke har uendelige mængder af tid, som man elsker at bruge på at hive ukrudt op i haven, så er dækmaterialer en gave til den tidspressede haveholder. Det er materialer du lægger ud på havestier, i mellem dine højbede eller i bunden af dit staudebed for at holde ukrudtet væk.

Der findes mange forskellige materialer du kan bruge, de mest populære er dækbark, træflis , granit  og andre småsten  af forskellige slags.

Hvis du overvejer at bruge dækmaterialer i haven kommer her 3 tips:

1. Ryd jorden

Ryd jorden grundigt for ukrudt inden du lægger dækmaterialet ud, især flerårigt ukrudt som skvalderkål, mælkebøtter og senegræs. Hvis området ikke er ryddet ordentligt for ukrudt først, vil noget af ukrudt bare vokse igennem dækmaterialet.

2. Brug ukrudsdug

Du kan vælge at lægge ukrudsdug eller sort plastik under dit dækmateriale, dette gør det næsten umuligt for ukrudt at komme op nede fra. Selvom en enkelt meget vedholdende mælkebøtte måske kan komme op hvis der er en lille rift i dugen – vær derfor meget omhyggelig med at udlægge duen så den dækker helt.

3. Spar ikke på dækmaterialet

Det er vigtigt at du ikke spare på dækmaterialet, for at holde ukrudtet nede, er det vigtigt der er et godt tykt lag som sikre at der ikke kommer lys til jorden under, for så kan ukrudtet spire. Ved bark og træflis er det en god idé at lægge et lag på 7-10 cm. Ved granitskærver anbefales et lag på ca. 5-6 cm.

Dækbark i haven

I min egen have har jeg før brugt stenmel, og selvom jeg har set det brugt mange steder i det offentlige, så var jeg mildest talt uimponeret over det. Der kommer rigtig meget ukrudt ovenfra, og ukrudtet gror lige så godt i stenmel som det gør i jord. Derfor har jeg besluttet af stenmelet skulle skiftes ud.


Billedet herover viser min stenmelssti i sommers da den ikke var blevet luget i et par uger…..

Jeg har altid været vild med bark, jeg synes det givet et meget mere naturligt look i haven end sten gør. Der er ikke mange der bruger bark til deres havestier, men det forstår jeg faktisk ikke helt, fordi jeg synes bark har mange fordele. Ukrudt ovenfra gror ikke særlig godt i bark, barken er behagelig at gå på, barken tørre hurtig efter et regnskyl og bliver ikke hverken glat eller smattet efterfølgende. Hvis man har ukrudsdug under barken holder barken faktisk også rigtig længe. Mange tror at den rådner væk i løbet af kort tid og ofte skal skiftes, men hvis man har urkudtsdug under og har lagt et godt tykt lag, så holder det mange år inden der skal fyldes nyt på. I modsætning til træflis, som hurtigt bliver gråt, så holder barken på den brune farve, som selvfølgelige ændre sig lidt gennem årene, men i det store hele bliver den ved med at være brun og pæn.

Jeg bruger bark mange steder i haven, både på stiern, i mellem mine højbede og under  mine bærbuske. Det er et super materiale, der giver et naturligt look i haven. Det er også meget lækkert at det er så let et materiale når man skal fordele det i haven! 

Levering af dækbark

Da jeg skulle til at skifte alt mit stenmel ud med dækbark, vidste jeg godt at jeg skulle bruge en større mængde end et par poser bark fra byggemarkedet. Det var her jeg stødte på en udfordring, jeg har ikke selv anhængertræk, og min kolonihave ligger på en lille grusvej inde midt i et villakvarter. Man kan ikke køre ind på grusvejen med en lastbil, og man kan ikke nå min kolonihave med en kran heller. Jeg var derfor på udkig efter nogen som kunne leverer mig en ordentlig portion bark så tæt på min have som muligt, og her fandt jeg så www.maxibag.dk. Maxibag tilbyder nemlig udover levering med kran og levering med normal palleløfter også en tredje mulighed, levering med mobil gaffeltruck. Den mobile gaffeltruck fylder ikke mere end en personbil, og kan sagtens køre på blandt andet grus og perlesten. Jeg havde ikke før stødt på denne leveringsmetode, og jeg var derfor meget begejstret, for udsigten til at kunne få mit bark helt ind i haven.

Den mobile gaffeltruck – en kolonihaveejers drøm

Jeg vil indrømme at jeg var lidt bekymret for at den mobile gaffeltruck ikke kunne komme ind i min haveforening, grusvejen derind starter med en lille stejl bakke, og vejen har mange huller og er også ret smal.

img_5796

img_5800

Men leveringen gik over alt forventning. Fragtmanden kom med sit kæmpe store fjernstyrede radiobil, men en gigantisk pose bark på, og han kunne køre den helt ind på min terrasse – fantastisk! Der er bare ikke noget bedre end at slippe for at køre 100 ture med trillebøren oppe fra parkeringspladsen!

img_5798
Indlægget er sponsoreret af Maxibag.

Follow:
Share:

1 Comment

  1. G. Maretti
    4. februar 2017 / 18:44

    Rart at se der er andre end jeg der bruger bark på havegangene !
    Det er både flot og også rart at gå på.
    Lige en tilføjelse til det at det holder længe. Hvis du et par gange om året lige river det over med en grov rive, evnt. en tand rive. Så bliver det tørret og kan holde endnu længere ! 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *