Bob, Bob, bønnebob

I dag skal handle om bønner! Mange, lange, tykke, flotte, sjove og grove bønner.
Bønner er en rimelig fiks plante at have i sin køkkenhave, bønner er kvælstoffikserende, det vil sige at de samler kvælstoffet i jorden. Dette er i modsætning til de fleste andre planter som bruger en masse kvælstof og efterlader jorden udpint. Der findes en milliard (okay,okay, måske ikke en milliard – men i hvert fald mange) forskellige slags bønner. De fleste tænker nok på fryseposer med Haricot verts når de tænker på bønner, men bønner er meget mere og meget andet end det.
I denne blog vil jeg give en kort beskrivelse af nogle af de forskellige slags bønner, samt præsentationer af nogle af de sorter jeg vil have i haven i år.

Plantevejledning

bønner

Bønner kræver et ret varmt vejr. Det gør dem ideelle som efterafgrøde. Fx. når man har høstet de helt tidlige kartofler, så kan man sætte bønner der efter. På friland skal de sås tidligst i slutningen af maj. Man kan med godt resultat starte dem indendørs i potter. Fugle og snegle elsker nemlig at stjæle de nye bønneskud.

Hestebønner
Hestebønner er nok den mindst populære bønne i at dyrke herhjemme. Det er i grunden lidt mærkeligt fordi den er utrolig hårdfør og giver et stort udbytte, og så kræver den endda slet ingen opbinding. Ydermere kan disse også såes længe før de fleste andre bønner. Hestebønner var også den eneste bønne vi havde i Europa før Columbus, men nu til dags ser man den nærmest kun hvis man spadsere forbi en kolonihave som er ejet af kolonister fra Mellemøsten.
I år skal jeg have en Hestebønner som har en grøn skal og fine lyserøde bønner indeni. Bønnerne såede jeg midt i april og satte dem i haven for et par uger siden. De trives fint, og man kan stadig nå at sætte massere af Hestebønner!

20150406-015801.jpgStang- og buskbønner

Stang- og buskbønner er meget de samme slags bønner, forskellen på bønnerne er højden. Stangbønner bliver meget høje og skal støtte sig til et stativ. Buskbønner er lave planter som ikke behøver opbinding. Generelt er der et større udbytte på stangbønner. Men buskbønner er praktiske i små haver hvor der ikke er plads til diverse stativer. Nogle mennesker mener at buskbønner smager bedre, men det er nok også en smagssag.

Stangbønner kan blive meget store, og man kan lige så godt sætte et stativ op med det samme, for når bønnerne først tager fart, så har man hurtigt meget høje og tunge bønneplanter som kræver opbinding.

I år vil jeg dyrke flere forskellige typer af stang og buskbønner.

En lav buskbønne, også kaldet en voksbønne – som er en gul bønne. Minder i form om Haricot verts. Sorten hedder Kinghorn. Der findes mange forskellige sorter af disse gule voksbønner, og jeg tror ikke der er den store forskel på smag og udbytte.

17712Jeg kommer også til at have en virkelig flot stangbønne i haven. Denne stangbønne har de smukkeste lyserøde blomster og får derefter de mest opsigtsvækkende, violette, lange, slanke og meget smukke bønner. Sorten jeg sår i år, har det meget mundrette navn – A cosse violette sans fil. Et kort og godt navn som nok betyder noget i retning af violet bønne (Haha). Ligesom ved de gule voksbønner er der mange forskellige sorter af violette bønner, og jeg tror ikke der er den store forskel her heller.

haricot_a_rames_a_cosse_violette_r00210558914_0Sidst men ikke mindst skal jeg have en meget speciel og smuk bønnetype. Planten og bælgene i sig selv er ikke særlig specielle, men bønnerne indeni er ganske særlige. Den går populært under navnet Yin Yang bønne, og som navnet indikerer ligner de små bønner lidt Yin og Yang. Den kan spises som grønne bønner hvis man tager dem mens de stadig er små, men hvis man lader dem vokse sig store kan man enten bælge dem og koge bønnerne, eller tørre dem til vinterforråd.

81602Pralbønner

Pralbønner dyrkes som almindelige bønner. Pralbønnerne kommer med en overdådig blomstring, og hvis det ikke er dette der har givet dem deres navn, så er det de kæmpestore bønner der kommer på dem. Bælgende kan blive op til 30 cm, og de vokser ufattelig hurtigt. Mange tror at pralbønner ikke kan spises, men det kan de, både som grønne bønner eller bælgede i retter. Jeg dyrker i år en engelsk sort, som jeg har bestilt hjem fra Engang, den går under det lettere erotiske navn “Polestar”

product_5345

Follow:
Share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *