At dyrke chilier

Marts er min absolutte yndlingsmåned – det er forår – selvom det måske ikke lige mærkes på vejret. I marts kan man for alvor få begyndt at forspire i en masse. Jeg må dog indrømme at jeg har tyvstartet og sået chilier allerede i februar.

Fra frø til frugt

Chilier er ikke noget jeg har gjort mig særlig meget i de forgående år. Det er noget jeg altid er kommet i gang med i sidste øjeblik, og så har chiliplanterne altid fået de dårligste steder at stå med mindst lys og mindst kærlighed. I år har jeg besluttet mig for at jeg vil lægge mere energi og mere kærlighed i at få ordentlig succes med chilier. Det kom derfor meget belejligt for mig da Michael fra Parcelhuslandbrug spurgte om jeg ville anmelde hans bog – Fra frø til frugt om chilidyrkning.

Michael er en ung fyr på 22 år, som er bidt af en gal chili. Michael er så chilinørdet at han endda har udviklet sin egen sort! En sort jeg har fået frø fra og skal prøve at dyrke.

Bogen er en gennemgang af chilidyrkning for begyndere. En kort og præcis gennemgang af dyrkningsmetoden og lidt teori og historie om chilien.  Michael føre dig gennem chiliens verden og giver tips til hele processen, lige fra at vælge frø, til såning, beskæring, høst, omplantning, skadedyrsbekæmpelse og til sidst nogle skønne chili opskrifter.  Du kan købe bogen ved at kontakte Michael direkte på hans instagram profil @parcelhuslandbrug .

En af de ting jeg har taget med mig fra bogen er chiliers behov for gødning. I tidligere år hvor jeg har dyrket chilier, har jeg aldrig haft særlig meget held med det. Jeg er blevet hurtigt utålmodig og har synes de voksede noget så langsomt, et resultat af dette har været at de så har fået de dårligste placeringer i forhold til lyset fordi jeg ikke har haft tiltro til at de ville blive til noget.  Jeg var fast besluttet på at i år skulle det blive anderledes. Indtil videre er det gået rigtig godt. Planterne gror og trives. Michael anbefaler at man gøder sine chilier hver gang man vander, og det er jeg efterhånden begyndt på.

Sådan dyrker du chilier

Chilier og peberfrugter skal forspires indendørs i februar-april. Hvis man er entusiast sår man i december eller januar – men så må man supplerer med kunstigt lys. En hovedregel siger at jo stærkere en chili, jo længere en vækstsæson. Så som regel starter man med de stærke chilier i februar og peberfrugter kan man så helt hen til april.

Du sår frøene i små potter og stiller dem lunt. Når frøene er spiret skal de helst stå i et vindue med så meget lys som muligt. Planterne skal pottes om et par gange efterhånden som de vokser. Det skal helst ikke være for varmt, da de så som de fleste andre planter vil blive ranglede. De fleste chilier vil dog have brug for en pind at støtte sig til, når de når en vis højde. Hvis der er tale om en plante der giver store frugter, fx peberfrugter kan det være en idé at støtte mere flere pinde, så grenene ikke knækker af på grund af vægten fra de store frugter. I maj kan man flytte sine chilier ud i drivhuset, udestuen eller noget der minder om. Man kan godt dyrke chilier på friland, men de er ret varmekrævende, så det største udbytte får man altså når de har det lunt og godt.

Chilier og peberfrugter egner sig godt til at blive dyrket i plantesække og potter så man kan også dyrke dem i vindueskarmen hvis man ikke har drivhus eller have for den sags skyld. Nogle anbefaler at man fjerner de første 5 blomster for at få planten til at danne flere blomster og herved få et større udbytte, gør det hvis du kan nænne det – du skal nok få chilier alligevel. Det kan være en god ide at knibe blomsterne af hvis den plante er meget lille når den laver blomster, herved bruger den så energien på at vokse sig stor i stedet for at danne tidlige frugter. De fleste former for peberfrugter og chilier er spiselige på flere stadier, farven skifter alt efter om de er umodne, halvmodne eller modne, hvis du høster frugter der er umodne eller halvmodne vil planten producerer flere frugter.

Dette er et sponsoreret indlæg.

Follow:
Share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *