7 gode tips til at have kolonihave på budget!

I et tidligere indlæg nævner jeg at det kan være lidt dyrt at have kolonihave. Havelejen er som regel ikke så dyr, jeg selv giver omkring 1000kr om året for haveleje og 1000kr om året for forsikring.

12650617_10207319897369713_787507464_n

7 gode tips til en kolonihave på budget

Det der koster penge er vedligeholdelse, redskaber, reparationer og selvfølgelig hvis man gerne vil fylde sin have med skønne planter. Så her kommet nogle gode tips til, hvordan du får en flot kolonihave, selvom dit budget er lille.

1. Køb brugt

Hvad enten du mangler træbeskyttelse, redskaber, havemøbler eller et nyt tag, så tjek diverse sider som DBA, Gul og gratis og facebook køb og salg grupper, her kan du ofte finde ting som andre har i overskud fra deres egne projekter. Du kan få redskaber i en meget bedre kvalitet end de billigste fra Jem og Fix og stadig spare penge. Du kan tit finde rester af diverse ting enten gratis eller meget billigt, og i en lille kolonihave er en rest vinylgulv eller en rest tagplader ofte nok til dit behov.

2. Brug dit netværk

Det er også en god idé at spørge din familie og venner om nogen har noget af det du lige står og mangler. Langt de fleste der har jordbær, har masser af aflæggere de glædeligt giver bort, så lad endelig være med at haste ud og give 100kr for 10 planter hvis du kan få 30 aflæggere gratis. Dine venner og familie har ofte masser af ting stående de alligevel ikke ved hvad de skal bruge til, og du kan altid tilbyde at bytte med et glas hjemmelavet marmelade eller friske kartofler fra haven.

3. Køb “brugte” planter

Det er rigtig dyrt at gå på planteskole, hvis du vil have en god stor plante så koster de en halv bondegård. Hold øje med diverse facebookgrupper, gul og gratis og DBA, ofte er der mennesker som skal rydde deres have og tilbyder gode store stauder eller frugttræer til selvopgravning enten gratis eller meget billigt. Det er en rigtig god måde at få nogle gode store planter til en billig penge.

4. Køb 2. sorterings planter

Du kan også spørge på forskellige planteskoler om de har nogle frasorterede planter du kan købe til en billig penge. Mange planter bliver frasorteret hvis de er lidt skæve eller hvis de  mangler deres skilt, så hvis du ikke er så kræsen og ikke har noget i mod at planten måske først er rigtig flot næste sæson, så er der her en god mulighed for at få nogle billige planter.

5. Vær en god nabo

Hvis du er ung, og ikke har særlig meget forstand på istandsættelse eller beskæring af roser, så kan det altså være en god idé at være en god nabo, det fantastiske ved kolonihaver er jo, at der ofte er en masse mennesker med en masse forskellige kompetencer – så hvis du er god og flink ved din nabo og hjælper når du kan, så er chancerne for at du kan få hjælp af dem når du har brug for det også rigtig store. Det er jo dejligt ikke at skulle hyre diverse håndværkere eller havemænd hvis der er nogen i foreningen der kan hjælpe dig og vise dig hvordan du gør.

6. Byt dine frø

Det er rigtig dyrt at købe gode frø, det kan sagtens koste 30-35kr for en pose med 5-6 frø, hvis man gerne vil have dem i en ordentlig kvalitet. Det er derfor en rigtig god idé at bytte frø med andre. Der findes mange sider på facebook, hvor man kan være med i frøbreve, som er breve der bliver sendt rundt, så tager man nogle frø og lægger nogle andre i, og på den måde kan man for kun det som det koster i porto, få en masse lækre og specielle frø. Hvis du er helt ny indenfor have og dyrkning og du ikke har nogen frø, så er der faktisk rigtig mange inde i de forskellige grupper som gerne giver gratis frø mod en portokode. Så skal du bare huske at tage frø af dine planter og gemme dem så du kan bytte til nye spændende sorter året efter!

7. Tag det med ro

Rom blev ikke bygget på én dag, og dit kolonihavehus og din kolonihave bliver heller ikke perfekt på én dag. En af de største glæder ved at have kolonihave er at lave lange lister over alle de ting man gerne vil, og hvis man laver det hele på én gang, så kommer man til at kede sig resten af årene. Det er fantastisk at gå og nusse om sin have og sit hus, og have forskellige projekter som bare ligger og venter på at man får tiden og pengene til det. Der skal også være tid til at slappe af, så husk at læn dig tilbage og nyd dit værk ind i mellem!

12650611_10207319897449715_985897714_n

Har du gode råd til at have kolonihave på budget, så skriv del dem endelig i kommentarfeltet herunder !

Follow:
Share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *