6 tegn på at dine høns er syge og hvordan du redder dem

Når man har høns i haven, kan man ikke undgå at hønsene engang i mellem bliver syge. Det kan være alt fra harmløs forkølelse til dødelige luftvejsinfektioner. Jeg får ofte beskeder, især på instagram, hvor mine følgere spørger mig til råds om hønsesygdomme, og jeg prøver at svare så godt jeg kan. Det kan være svært at finde hoved og hale i hvad der er hvad. Så her kommer min guide til, hvordan du hurtigt opdager at dine høns er syge, hvad du selv kan gøre, og hvem du kan kontakte hvis uheldet er ude. Jeg er ikke dyrlæge og ikke ekspert, så alt hvad der står her i indlægget er udtryk for mine egne erfaringer, erfaringer fra bøger jeg har læst, garvede hønsefolk jeg har talt med og dyrlæger jeg har spurgt til råds.

Frie høns er raske høns… eller hvad?

Jeg må indrømme at da jeg fik høns, så skænkede jeg det ikke så mange tanker, at høns kan blive syge. Jeg havde nok også en forestilling om at jeg bare ville aflive de høns der evt. blev syge. Men jeg fandt hurtigt ud af at der er mange ting som høns kan fejle, og det ikke er særlig unormalt at de bliver syge. Jeg må indrømme at jeg også tænkte, at når hønsene gik frit i haven og havde et dejligt hus og det bedste foder, så ville de ikke blive syge. Men det gør de, og efter nogle år med høns nu er jeg ved at være rigtig god til at opdage hvad der er i vejen og finde en løsning. I de fleste tilfælde kan man selv gøre meget, men i nogle tilfælde er der ingen anden vej end at aflive eller kontakte en dyrlæge.

1. Hængende hoved og hale

Et af de mest almindelige tegn på at en høne er syg, er at den står og hænger med enten hovedet eller halen. Høns er flokdyr, og de er afhængige af at være i deres flok, derfor vil en høne prøve at skjule hvis den er syg så den ikke bliver udstødt af flokken. Derfor skal man altid være opmærksom på hvis man har en høne der begynder at stå for sig selv og hænge med hovedet eller halen.

høne der hænger med halen
Hvis en høne sidder som hønen til venstre kan der være grund til at være ekstra opmærksom.

Det er rimelig normalt at se sine høns stå i noget tid af gangen og hænge med halen eller hovedet, især hvis det er dårligt vejr. Bare fordi du ser din høne stå med sænket hale og hoved, behøver du ikke være bekymret. Men hvis du ser en høne der pludselig begynder at gøre det meget, eller sågar hele dagen, så er der grund til at være opmærksom. En syg høne vil ofte trække sig fra flokken og stå og hæng alene, så er det en god idé at indfange den og tjekke den for andre symptomer.

2. Løbende øjne og skum i øjnene

Høns kan blive forkølet, lige så vel som mennesker kan. Et af tegnene på at man har en høne der er forkølet er løbende øjne, eller skumdannelse ved øjenene. Som regel er disse symptomer også akkompagnieret af nysen og mislyd på vejrtrækningen, som hvis vi selv var forkølede.

høne med skum i øjnene
Et eksempel på hvordan en forkølet høne kan se ud. Det varede et par dage, så var hønen frisk igen.

Det er ofte i de kolde måneder at man oplever forkølede høns. Høns kan godt tåle kulde, men de kan ikke særlig godt tåle træk, derfor er det vigtigt at sørge for at det ikke trækker ind i hønsehuset. Ved en forkølelse vil det normalt ikke være nødvendigt at aflive eller kontakte dyrlægen. I de fleste tilfælde vil det gå over af sig selv, med lidt hjælp fra kosten. Havregrød med masser af hvidløg og nelliker er rigtig godt mod forkølelse. Man kan servere lunken kamillete, hælde levertran over foderet og man kan også købe forskellige vitamintilskud der kan hjælpe. Men det er vigtigt at være obs på hønen og se om den får det bedre, da det også kan være symptomer på andre værre problemer.

Læs mere om hvordan du bedst får dine høns igennem vinteren.

4. Hvæsen, gaben og vejrtrækningsproblemer

Hvæsen og mislyd på vejrtrækningen er noget af det jeg også tit har oplevet hønsene kæmpe med. Hvis det er forskyldt af en forkølelse, vil det som nævnt ofte gå over af sig selv og ikke være farligt. Men høns er også meget udsatte for forskellige luftvejsinfektioner, og de kan være dødelige. Hvis du oplever at flere høns går og hvæser, eller hiver efter vejret eller du oplever at flere høns dør med kun få dage eller uger i mellem, så kan det være tegn på at du har en genstridig luftvejsinfektion i udbrud i flokken. Det er smitsomt, og det er ikke noget du kan behandle selv. Symptomerne er bleghed på kam og hoved, sløvhed, vandet diarre, vejrtrækningsbesvær (men ikke nødvendigvis hvæsen). I disse tilfælde er det vigtigt at tage kontakt til en dyrlæge, som kan dyrke en podning af en prøve fra enten hønens hals eller afføring. Her kan dyrlægen finde den korrekte behandling til dine høns.

Hønsene får havregrød med hvidløg for at forhindre sygdom
Jeg giver hønsene havregrød med hvidløg, tanggranulat og levertran blandet i, for at styrke hønsenes immunforsvar.

5. Diarré og mærkelige klatter

Høns lægger mange forskellige slags klatter. Variationen af farve, form og konsistens er enorm, så man kan ofte stå og kigge på en klat og tænke “er det mon normalt?”.

Langt de fleste lorte er normale, selvom de ser underlige ud eller er meget tynde. Det du særligt skal kigge efter er følgende:

 • Diarré – meget tynd afføring der hænger i fjerne. (Det behøver ikke være et tegn på sygdom, nogle gange har de lort i fjerene hvis de ligger i redekassen og sover)
 • Orme i afføringen
 • Meget vandet afføring, hvor det er gennemsigtigt, gult eller grønt vand, stort set uden noget “fyld” i.
 • Afføring med blod i eller rødligt indhold.
 • Helt grønt afføring (ikke nødvendigvis tegn på sygdom, kan være fra kosten)

De forskellige typer af afføring kan være symptom på forskellige ting. Høns med luftvejsinfektioner har ofte tarmproblemer. Så er der også forskellige tarminfektioner og tarmbetændelser hønen kan blive ramt af. Orm i afføringen er selvfølgelig tegn på orm, og skal behandles med ormekur fra dyrlægen. Hvis man giver sine høns hvidløg i foderet ofte, kan dette forebygge at de får orm. Hvis de allerede har orm, må du dog behandle med ormekur.

Blod eller rødligt indhold i afføringen kan være ting på coccidiose som er en sygdom der er meget farlig for kyllinger og svage høns. Skal behandles med medicin fra dyrlægen. Den er meget smitsom og kan hurtigt tage livet af et helt hold kyllinger hvis det ikke bliver opdaget og behandlet i tide. Sygdommen opstår oftest når man opfostre kyllinger selv, uden brug af en høne, da der er nogle antistoffer i jorden og i hønsenes afføring som kyllingerne har gavn af. Derfor lader jeg også mine høns udruge og opfostre deres kyllinger selv, det giver de sundeste kyllinger.

6. Utøj – mider, lus og lopper

Til sidst, men ikke mindst, er der alt muligt utøj som dine høns kan blive angrebet af. Følgende er de mest almindelige:

Blodmider

Blodmider er enhver hønseejers skræk; små, klamme, blodsugende mider som gemmer sig i sprækkerne af hønsehuset om dagen. De er til at slippe af med, men det kan være en hård kamp. Især de sidste par år, hvor vi har haft varme somre og hvor det ikke har været særlig koldt om vinteren, har blodmiderne haft gode betingelser. Blodmider gemmer sig i små sprækker i brædderne i hønsehuset, så man kan forebygge at de flytter ind i hønsehuset ved at kalke indersiden af hønsehuset en gang om året. Hvis man først har fået blodmider i huset, er den eneste måde at komme af med dem en ordentlig rengøring af hele huset, hvor alt tages ud og vaskes grundigt med sæbevand, hvorefter man enten kan

 • svitse indersiden af huset forsigtigt med en ukrudtsbrænder (og for guds skyld ikke sætte ild til hele huset)
 • Kalke hele indersiden af huset grundigt med kalk
 • Kalke hele indersiden af huset grundigt med Hemexide opblandet med vand
 • Købe nogle rovmider som kan sættes ud i hønsehuset

Ydermere kan det være en god idé at give siddepindene et godt lag madolie eller Hemexide, hvis de er lavet af træ, da dette kan forhindre blodmiderne i at gå på siddepindene og derved få adgang til hønsene.

Lopper og lus

Ligesom de fleste andre dyr, kan høns også få lopper og lus. Der er flere symptomer på at høns har lopper eller lus, og du vil som oftes hurtigt kunne opdage det, når du undersøger hønen.

Symptomerne på at dine høns har lus

 • Hønsene virker urolige
 • De lægger ikke så mange æg som de plejer
 • Deres fjer ser kedelige ud
 • Hønsene har tabt sig
 • Når du undersøger hønen, finder du klaser af luseæg i fjerene
Høne med lopper eller lus
Et tegn på at høns har fået lus eller lopper er at de klør sig meget.

Symptomerne på at dine høns har lopper

 • Hønsene klør sig meget
 • Du får måske selv loppebid
 • Når du undersøger hønen ser du måske lopperne under fjerene

Behandling af lus og lopper

Der findes flere forskellige produkter på markedet som kan bruges mod lus og lopper. Der er noget der skal sprøjtes under vingerne og noget der skal dryppes i nakken. Man kan også bruge Hemexide, som er et mineral man kan drysse i redekasser, støvbadet og i strøelsen.

Som ved alt andet utøj kommer du heller ikke udenom at give hønsehuset en ordentlig overhaling. Det kan være en god idé at brænde eller på anden måde bortskaffe den gamle strøelse, da loppeæg kan overleve meget længe.

Kalkben

Kalkben er også en af de ting, man ofte kan støde på, når man har høns. Det bedste er hvis man helt kan undgå at få det, for det er noget bøvl at slippe af med igen. Kalkben er forårsaget af en mide. Miderne spiser hud og celler på de steder hvor hønsene ikke har fjer, som regel på benene og fødderne. Miderne udskiller noget sekret, som er det materiale der ligner kalk, som sætter sig på hønsenes ben.

Hvad kan du gøre for at forebygge kalkben?

 • Tjekke det fjerkræ du køber grundigt for kalkben inden du tager dem med hjem. Undgå at købe fjerkræ der har kalkben.
 • Udskift strøelse ofte og rengør hønsehuset grundigt.
 • Hold dine høns på så stort et areal som muligt.
 • Udskift jorden som hønsene støvbader i.
 • Gnid siddepindene ind i madolie

Hvad kan du gøre for at behandle kalkben?

Når det kommer til kalkbensmider, gælder det om at kvæle dem. Dette kan gøres på forskellige måder, som alle sammen har til fælles, at man smører noget på benene af hønsene, som gør at miderne ikke kan få luft og derfor dør. Det er selvfølgelig vigtigt at behandle alle hønsene med eller uden symptomer på én gang. Der er mange forskellige måder at behandle kalkben på, følgende er dem jeg kender til:

 • Du kan behandle kalkben med Nix-creme fra apoteket, det er den creme man også bruger til fnat på mennesker. Behandlingen skal gentages en gang om ugen, til benene er blevet fine igen.
 • Du kan dyppe/gnide hønens ben i madolie en gang dagligt til benene er fine igen
 • Købe et af de mange produkter der er på markedet som kan behandle kalkben.

Når uheldet er ude

Når uheldet først er ude, og du har en syg høne, så må du vurdere hvor meget energi og pleje, du vil ligge i at få hønen rask igen. Her er vi alle forskellige, nogle afliver deres høns hvis de oplever det mindste, andre tilkalder dyrlæger og gør alt hvad de kan for at rede deres høns. Jeg har ikke nogen holdning til hvad du skal gøre, men jeg vil som regel selv gerne gøre en indsats for at rede en høne, hvis jeg tror at den kan få det godt igen.

Derfor behandler jeg ofte høns for forkølelse eller andet jeg selv kan klare. Det bliver nemmere med tiden at vurderer hvad man selv kan gøre.

Kan jeg gå til dyrlægen med mine syge høns?

Dyrlægen er desværre sjældent til megen hjælp, men der findes nogle få derude, som er villige til at hjælpe med private hønsehold. Problemet er, at dyrlægerne som regel kun har medicin i meget store portioner beregnet til industrihold. Derfor kan det være enormt dyrt, hvis man har en enkelt syg høne, og skal købe medicin i en mængde der er beregnet til at behandle 5.000-10.000 høns. Dyrlægen siger som regel, at det ikke kan betale sig, og at man bare bør aflive og købe nye høns. Men at købe nye høns kan også være en dyr affære hvis man har mange høns, som jeg.

Jeg har benyttet mig af en dyrlæge på Sjælland som hedder Haarlev Dyreklinik hvor dyrlæge Bjarne Østergård har været utrolig hjælpsom. Her kan man sende en prøve over til Bjarne med Quickpost, så dyrker han prøven af enten et halsskrab eller en afføringsprøve, og så sender han medicin i mindre doser tilbage til en. Priserne er som dyrlæge-priser er, men er rimelige. Jeg har reddet hele mit hønsehold fra en smitsom luftvejsinfektion for 800kr, det får man ikke 30 nye racehøns for.

Engelsk araucana

Hent hjælp hos folk med erfaring

Et andet sted man også kan søge hjælp er i facebook gruppen “Høns i haven” her er der mange der har forstand på høns, og har haft høns i mange år. Man skal altid bruge sin sunde fornuft når man spørger om hjælp i en facebook gruppe, men jeg har modtaget fantastisk meget god hjælp igennem tiderne i den gruppe.

Det blev et langt indlæg, der er meget mere at skrive om høns og sygdomme, men jeg tror det er nok for i dag. Jeg håber i kan bruge mine erfaringer, og i er selvfølgelig meget velkomne til at kommentere her på opslaget med jeres egne tips.

Follow:
Share:

4 Comments

 1. Eva
  14. maj 2020 / 8:22

  Hej

  Vi har 2 høns tilbage, den ene har vist noget læggenød eller andet, den hænger med hoved og hale og spiser kun lidt eller intet. Jeg har givet den vand, olie og lidt havregryn blandet med olie og vand og en smule salt og sukker, for mineralbalancen.
  Den har tynd mave og kloakken giver sig hele tiden, som om den skal af med noget.

  Vi tænker den skal aflives, for det har stået på nogle dage nu og bliver kun værre.

  Så har vi kun én høne tilbage, som vi lige har forsøgt at redde fra en sur kro, det går den rigtige vej, såå hun klarer det vist, ser det ud til.

  Hvad gør vi så, én høne, det er synd. men at sætte nye ind, har vi ikke gode erfaringer med, det har taget lang tid og været rimeligt voldsomt, indtil det gik godt, altså..
  Vil det være ikke være synd at hun går alene. Hun er en ældre dame på nok 4 år, vi arvede dem da de var 2½ år eller noget.
  Mvh Eva

 2. 9. juni 2020 / 19:42

  Hej min lille kylling bliver hakket i af de store høns vi har flyttet den lille kylling men den ligger for det meste ned den vil nærmest kun have majs og vand den gemmer sig hvis den kan og men man kan godt få den op hvad skal jeg gøre ved det?:(

  • LotteDenckert
   Forfatter
   9. juni 2020 / 19:51

   Hej Andrea
   Har du kun én kylling? Kyllinger kan ikke lide at være alene. Jeg ville anbefale at den fik mindst en kylling på dens egen alder eller yngre at gå med. Send mig en mail på lottedenckert@gmail.com det er nemmere At sende svar frem og tilbage på mail 🙂

 3. Nick
  30. december 2020 / 23:41

  Hej Lotte.

  Har 6 høns på ca 1 år. Den ene af mine høns går ikke med de andre ind, men går alene over i foder huset og sover. Har du nogle ide om hvorfor den gør det ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *