5 Overvejelser du skal gøre dig inden du køber en kolonihave!

Jeg er fortaler for at have kolonihave, det er helt sikkert! Men der er dog nogle overvejelser man bør gøre sig inden man køber en. Det er 3 år siden jeg købte min kolonihave og jeg har især efter mit første kolonihavekøb, fået nogle dyrt købte erfaringer som jeg gerne vil dele med jer. Så her kommer 5 overvejelser du skal gøre dig inden du køber en kolonihave:

Skærmbillede 2016-02-02 kl. 23.15.04

Alting tager mere tid end man havde forventet. Det tager lang tid at slå græs, luge, holde haven, vedligeholde huset og du vil også gerne have tid til at slappe af i haven. Så det er relevant at tænke over, om du har tiden til at have en kolonihave, eller om du måske skal købe den sammen med nogen, så er i flere om at lave arbejdet.

Skærmbillede 2016-02-02 kl. 23.15.23

Man bliver hurtig draget af den, i mange tilfælde billige haveleje, og herovre i Jylland, er det ikke unormalt at kunne få et lille hus til en 10-15.000kr. Det man skal have i mente er, at et lille gammelt hus også skal vedligeholdes. Maling, træbeskyttelse og reparationer løber hurtigt op, for ikke at tale om at man ofte kan blive ramt af en monumental sindssyge hvert år når planteskolerne åbner. Selvom man så vidt muligt prøver at klunse sig til ting, og brugte ting, så er der en del udgifter forbundet med at have kolonihave.

Skærmbillede 2016-02-02 kl. 23.19.19

Jeg har mange venner som i årenes løb har misundt min kolonihave, lige indtil de kom med på en havedag, og fandt ud af at det faktisk var hårdt arbejde at have have. For selvom det er fantastisk at kunne ligge i sin egen have og sole sig og plukke friske bær og grøntsager – så er det også nødvendigt at luge, slå græs, klippe hæk osv. Så hvis du ikke er sikker på om du kan lide havearbejde, så er det muligvis en god idé at tage på havedag hos en ven eller et familiemedlem inden du køber din egen have.

Skærmbillede 2016-02-02 kl. 23.19.48

Hvilken forening skal du købe have i? Da jeg købte min første have gjorde jeg mig ingen tanker om, hvilken forening jeg skulle være i. Jeg købte den første og bedste have jeg så, og det var noget jeg hurtigt kom til at fortryde. Jeg kom ind i en forening som ikke brød sig om unge mennesker. Denne forening havde et ekstra regelsæt udover kommunens, her havde foreningen besluttet at hækkene kun måtte være 1,25 m og det blev målt med tommestok hver måned. De lavede havetjek hvor de gav smileyer for hvor godt de synes ens have var holdt. Efter halvandet år hvor jeg var blevet chikaneret af bestyrelsen valgte jeg at sælge min have og købe en ny. Denne gang besøgte jeg alle foreninger i Kolding Kommune og snakkede med alle formænd. Jeg viste dem billeder af min gamle have og snakkede med dem om hvilken slags forening de havde. Jeg fandt en forening som virkede meget åben, rummelig og hjælpsom, jeg købte en have der – og jeg har ikke fortrudt det siden. Der er en verden til forskel på de forskellige foreninger, og det kan bestemt betale sig at undersøge grundigt hvilke værdier, regler og mennesker der er i de forskellige foreninger.

Skærmbillede 2016-02-02 kl. 23.20.28

Tag en med når du kigger på kolonihave! Det er en rigtig god idé at tage en ven eller et familiemedlem med når du kigger efter din nye kolonihave. Gerne en der har lidt forstand på håndværk eller hus. Da jeg købte mit første kolonihavehus var jeg så ekstatisk over muligheden for at eje det skønne hus, at jeg ikke rigtig kiggede efter standen på huset. Når man virkelig gerne vil have noget, så ser man ikke efter fejl. Så mit første hus viste sig faktisk at være i noget værre stand end jeg egentlig troede. Da jeg købte hus anden gang, fik jeg derfor min far med til at kigge på huset.

11210469_10205539383617982_180564833744987715_n10487500_10203277549593545_1702564703852630984_n

Hvis du har gjort dig disse overvejelser, og stadig har lyst til at købe en kolonihave, så har jeg intet andet at sige end “Kom afsted”! At have kolonihave er noget af det mest fantastiske jeg har oplevet og jeg håber at mange andre unge mennesker vil give sig i kast med at købe kolonihave!

Hvis du allerede har kolonihave og vil dele dine erfaringer og gode råd, så skriv dem endelig i kommentarfeltet så vi alle kan få glæde af dem!

 

 

Follow:
Share:

3 Comments

 1. 6. februar 2016 / 20:11

  Hej Lene, tusind tak for din kommentar :)! Hvor er det dejligt at du endelig fik et hus :)! Det glæder mig at du vil følge mig her på bloggen !

 2. 16. februar 2016 / 10:01

  Gode råd du har samlet! Især den om at være havemenneske og om stemningen i foreningen … Jeg ville også skrive transporttid fra hjem og arbejde på, så logistikken i det daglige ikke bliver for dræbende. Fin blog forøvrigt, hvorfor har jeg aldrig fundet den før?!

  • 16. februar 2016 / 10:42

   Tusind tak for de pæne ord :)! Og ja det har du ret i ! Det er lidt bøvlet hvis den ligger for langt væk!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *