3 gode grunde til at spise flere grøntsager!

Kød har været et stort samtaleemne på det seneste – dansk madkultur er omdiskuteret og i Randers har de indført tvunget svinekød på menuén i byens institutioner. Men er det i virkeligheden ikke på tide at ruske lidt op i den danske madkultur? Alle undersøgelser viser at danskerne er nærige, og køber billige og dårlige produkter.

Jeg har derfor længe tænkt over at dele nogle af mine egne vegetariske (og veganske) opskrifter her på bloggen. Så i den kommende tid vil jeg starte et nyt tiltag på bloggen, som vil hedde Månedens vegetaropskrift.

Jeg selv er ikke vegetar, men jeg prøver så vidt muligt at spise kød med omtanke. I gennem den tid jeg har interesseret mig for selvforsyning, og for at dyrke mine egne grøntsager, er jeg blevet mere optaget af at spise flere grøntsager og mindre kød.

11013466_10206162229908750_4684336702303114455_n

Jeg er blevet glad for at lave vegetarisk mad, især af mine egne afgrøder, og der er noget super tilfredsstillende ved at kunne gå ud i haven og finde alle ingredienserne til et måltid.

Hvis du sidder og tænker, jamen hvorfor skal jeg egentlig spise flere grøntsager? Så kommer her 3 ganske udmærkede grunde til at spise lidt mindre kød.

Nummer 1 – Miljøet

Det er meget mere skånsomt for miljøet at dyrke grøntsager end det er at opdrætte dyr. Det kræver mange ressourcer og meget plads at holde kvæg, ydermere bliver store dele af regnskoven fældet for at gøre plads til at dyrke foder til de mange dyr. Kødproduktionen er en af de allerstørste CO2 udledere. Især kvægproduktionen er CO2 krævende, kvæg udleder metan-gasser i store mængder, som er medvirkende til at øge den globale opvarmning. Der kan produceres en større mængde grøntsager på et mindre areal, og i sammenligning med kød er det altså mere økonomisk at dyrke grøntsager. Ydermere så har alle muligheden for, i et større eller mindre omfang, at dyrke noget grønt derhjemme.

Nummer 2 – Sundhed

Det er sundere at spise flere grøntsager! Kræftens bekæmpelse har lavet en undersøgelse der påviser at et lavere kødforbrug mindske risikoen for at få flere forskellige typer af kræft og hjerte-kar sygdomme. Grøntsager er meget sundere, hjælper til en sund og god fordøjelse, stabiliserer blodsukkeret, og så kommer de i så mange flotte farver at det kun kan være sundt for sjælen også!

Nummer 3 – Dyrevelfærd

Kødindustrien er ikke kendt for dyrevelfærd. Halekupering, kastrering uden bedøvelse, burhøns, trænge kår, overdreven brug af penicillin. Så hvis man spiser flere grøntsager, har man også råd til at købe nogle bedre kød, måske fra mindre lokale økologiske produktioner, hvor man har mulighed for at se om dyrene har det godt. Dyr der har haft det godt og som har fået god kost og ordentlige forhold smager også bedre.

11836782_10206170572197302_374739106101571756_n

Hvis du har lyst til at give dig i kast med at spise flere grøntsager, så følg med i bloggen fremover og få lækre opskrifter på vegetariske og veganske opskrifter hver måned!

Den første opskrift kommer i morgen !

Follow:
Share:

3 Comments

 1. 3. februar 2016 / 10:09

  Jeg er selv, for nyligt, blevet vegetar. Jeg spiser dog stadig æg, mælkeprodukter og fisk, men jeg overvejer stærkt at hoppe med på “marts med medfølelse”-idéen og tage en marts måned helt uden animalske produkter. Tænker at det kunne være interessant at se hvordan kroppen, pengepungen (og sindet?) reagerer på det. Især mælkeprodukter har jeg lidt svært ved at tage ud af min kost, da jeg simpelthen ELSKER ost og en god café latte. MEN der finder jo veganske alternativer. SÅ spændende et emne du bringer op, madkultur, og farligt. Har jeg oplevet.

  • 3. februar 2016 / 10:22

   Tak for din kommentar :)!
   Jeg synes da helt sikkert du skal give dig i kast med marts med medfølelse, så kan du jo se om det er noget for dig.
   Jeg tror jeg ville have meget svært ved helt at undvære ost, yoghurt og æg, men jeg synes heller ikke det handler så meget om at skulle tage en konsekvent beslutning, men mere om at være opmærksom på hvad man spiser og hvor det kommer fra. Og så vælge at spise mindre af det, men til gengæld så finde nogle ordentlige produkter. Jeg har haft stor glæde af fx. at købe æg ved private hvor jeg kunne komme og se at deres høns havde det godt.

 2. 18. april 2016 / 12:02

  Hej,

  Jeg er ret nysgerrig på, hvor du har din påstand “Alle undersøgelser viser at danskerne er nærige, og køber billige og dårlige produkter.” fra? Jeg er i gang med et bachelorprojekt om kød og markedsføring og i den forbindelse synes jeg, at det er et meget interessant indblik at få. Kan du henvise til undersøgelserne?

  På forhånd tak 🙂

  DBH. Sacha

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *