10 bedste stauder til din blomsterhave.

Da jeg startede med at have kolonihave kunne jeg slet ikke se fidusen i at have blomster, dem kunne man jo ikke spise, og de skulle jo passes og sådan noget, skulle de ikke? Efter jeg har fået min anden kolonihave er mit syn på blomster dog ændret totalt! Jeg var så heldig at overtage en have med et kæmpe, fantastisk og velanlagt staudebed! Så her kommer 10 stauder du ikke kan undvære i haven. Stauder er måske så meget sagt, der er også et par buske, nogle løgplanter og nogle 2 årig blomst imellem, men anyways.. 10 fantastiske blomstrene planter som kommer igen år efter år.

Blomster året rundt

Min have velsigner mig med smukke blomster fra det helt tidligere forår og frem til den november! Jeg elsker at lave buketter – og der er altid noget at tage af. Selvom mange af mine afgrøder også har smukke blomster, så slår de bare ikke helt, nogle af de vanvittig smukke stauder og blomster der findes! En anden ting man også skal huske er, at blomster tiltrækker mange af de gode insekter og nyttedyr man har brug for i sin have for at få bestøvet sine afgrøder!

Så her kommer min top 10, over fantastiske blomster du ikke kan undvære i din have!

1. Forårsblomster

Okay, det er ikke én enkelt sort, men jeg kunne nævne alene 10 slags forårsblomster man bare rigtig gerne vil have, så de kommer under samme kategori! Her tænker jeg på alt fra vintergækker, krokusser, perlehyacinter, til tulipaner og påskeliljer. Simpelthen alle de fine løgplanter som gror fra februar og et nogle måneder frem. Det er helt fantastisk at komme ud i haven i foråret, og blive overvældet af smukke farver, efter en lang  tid med en trist vinterhave!

2. Forglemmigej

Forglemmigej er også en dejlig forårs blomst, jeg elsker dem! De spreder sig ret meget, og laver et smukt blåt tæppe, med de fineste bitte små blomster. Det er virkelig en blomst jeg ville ønske blomstrede hele året rundt! Forglemmigej er en toårig-blomst, men der findes også en staude der ligner den stort set på en prik, den hedder Kærmindesøster.

 

3. Vildroser

Jeg er ret vild med vilderoser – som denne her jeg har i min have! Det er sådan en flot model, der ikke er svær at holde. Man skal bare beskærer den lidt når man synes den har bredt sig for meget. Jeg tror ikke rigtig man kan komme helt galt afsted, jeg klipper lystigt i den og den beriger mig med utrolig mange blomster henover hele sommeren. Den dufter også fantastisk!

4. Løjtnantshjerte

Løjtnantshjerte ser helt uvirkelig ud! Det er en af de smukkeste blomster jeg har set. Den har fine små ranker af hjerter! Jeg er pjattet med den! Den blomstre ret tidlig på sæsonen og den kræver heller ikke det store pleje. Den er  virkelig sød i en vase på bordet! Den trives fint i halvskygge og kan lide fugtig jord.

5. Blå Iris

Blå Iris er også en af mine yndlingsblomster i haven. Den ser så eksotisk ud. Den er virkelig flot! Den er også rigtig flot i buketter. Den bliver ret stor og flot, og det ligner jo nærmest en Orkidé eller noget i den stil. Den vil gerne have meget sol, og gerne dejlig fugtig jord også. Den er en flerårig staude og kommer igen år efter år.

6. Hibiscus

Havehibiscus er også en af de blomster jeg er ret vilde med. Det er ikke alle Hibiscus der kan gro udenfor i Danmark, men hvis man lige tjekker op på det inden man køber, så kan man finde nogle der er vinterhårdføre og som man sagtens kan have i haven. Den er flerårig og er faktisk en busk som under de rette omstændigheder med sol og læ kan gro sig til en ret stor og flot busk. Jeg elsker dem fordi de blomstrer omkring august og september, og på det tidspunkt kan det allerede begynde at føles lidt efterårsagtigt, så er det fantastisk at komme op i haven og se en hawaiiblomst i fuld flor!

 

10982478_10205001062840299_1653853810095556944_n

 

7. Clematis

Jeg er pjattet med Clematis, det er nogle yndige klatreplanter som får fantastiske store og små blomster i et væld af farver. De fleste er ret hurtigtvoksende og de er gode til at skabe rum i haven. Man kan bruge dem som jeg har gjort her ved én bue, det er samme år som jeg plantede den, så den er ikke så stor, men i løbet af kort tid vil den nok være stor og flot! Man kan også sætte en netvæg op og plante Clematis op af, så får man en flot tæt blomsterende væg i haven!

11406527_10205813537831666_2876606518289881021_n

8. Forsythia

Det mest normale for planter er jo at der først kommer en masse grønt, og så efter lang tids venten kommer der endelig blomster. Men en af de planter som tager glæderne på forskud er busken Forsythia, som starter med at være fuldstændig dækket af gule blomster i foråret, og senere bare bliver til en grøn busk. Jeg er egentlig ret fan af konceptet, og selvom den er en smule kedelig når den ikke blomstre, så er den utrolig dejlig og smuk at have i haven om foråret!

9. Digitalis

Jeg elsker digitalis, de er så smukke! Med deres høje ranke kroppe med tunge klokke-agtige blomster på. Jeg er vild med mønsteret indeni de smukke klokker, de kommer i flere forskellige farver. Jeg har dem i hvid og i lyserød i min have. De er rigtig søde at sætte i vaser og i buketter! De er 2årige, og formerer sig med frø, så man behøver ikke rigtig at gøre noget, de skal nok så sig selv. Hvis man selv vil bestemme hvor de skal gro henne, kan man fjerne frøstandene inden de begynder at drysse udover det hele. Jeg har dem over alt hvor de sår sig selv, mellem fliserne på terrassen og på havegangen – jeg synes det har sin charme.

10. Roser

Roser, ja – det har taget mig lang tid at lære at sætte pris på dem. De kræver altså lidt arbejde. De skal beskæres og de bliver tit ramt af alle mulige fjollede sygdomme på bladene. Men jeg må indrømme, at jeg er blevet glade for dem – de er jo bare ufattelig smukke, og de dufter helt fantastisk! Der er nogle sorter som er mere busket og hvor der er mange små blomster på, de er lidt lettere at have med at gøre end de store. Men i virkeligheden er det ikke SÅ besværligt som mange siger det er, så jeg synes man skal kaste sig ud i det hvis man har lyst!

Hvad er dine yndlingsblomster?

Follow:
Share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *